Erik ten Hagen zet goede stap richting 7e damtitel

  Sport

Op 6 december wist Erik ten Hagen de topper in de Winterswijkse damcompetitie te winnen en kwamen twee hooggeplaatsten goed weg.

John van Laarhoven speelde tegen Wim Sonderen in het middenspel een onnauwkeurige zet, waarna Wim hem op zijn korte vleugel vastzette, waarmee hij John beperkte in zijn zetten. Dit positioneel voordeel gaf uiteindelijk de doorslag in de partij (0-2).

Theo Stoverinck leek tegen Augustin Saouadogo gemakkelijker spel te hebben kort na de opening, doordat hij Augustin onder druk zette op zijn lange vleugel. Theo kon hier echter niet van profiteren en werd zelf ook beperkt in zijn speelvrijheid, waardoor hij het zelf lastig kreeg. Hierna leek Augustin op weg naar een keurige remise tegen de sterke Theo, maar beging een blunder, waardoor Theo door het oog van de naald kroop (2-0).

Ondertussen was in de damtopper tussen de nummers 1, Erik ten Hagen en 2, Kees Spruijt, een tactisch spel ontstaan met randschijven, met beide spelers in tijdnood. Wie er beter stond was niet geheel duidelijk, maar na een foutje haalde Erik een kleine combinatie uit, waardoor die er met de winst vandoor ging (2-0).

In een klassieke strijd waren Gerwin Doornink en Frank ten Hagen inmiddels in hevige tijdnood geraakt. Gerwin had misschien iets meer opties, maar in een complexe stand hadden beiden eigenlijk meer tijd nodig om alles te berekenen. In die fase gaf de ervaring de doorslag en wist Frank nog te profiteren middels een combinatie naar dam, waarmee hij de overwinning uit het vuur sleepte (0-2).

Door de zege in de topper lijkt Erik ten Hagen, met 3 verliespunten voorsprong op Kees Spruit en 4 op Frank ten Hagen, Wim Sonderen en Theo Stoverinck, op weg naar de 7e damtitel op rij. De achtervolgers moeten hopen op een misstap en mogen zelf geen fout meer maken.

Meer berichten