Sint Jan Leyenbroek en Sint Jan Meddo geven dubbelconcert

  Muziek

Meddo - De muziekverenigingen Sint Jan Leyenbroek en Sint Jan Meddo geven zaterdag 15 juni een gezamenlijk concert in de Eendracht in Meddo. Het is de derde keer dat beide fanfares samen optreden.

Twee Sint Jannen die gezamenlijk een concert geven, dat kan geen toeval zijn. Dat klopt. Het is de derde keer dat er een ‘Sint Jannendag’ wordt georganiseerd. Het was muziekvereniging Sint Jan uit het Zeeuwse Sint Jansteen dat de eerste editie van de muzikale uitwisseling organiseerde in september 2005. In dat jaar vierde de fanfare haar 110-jarig bestaan. De Zeeuwen nodigden om deze mijlpaal te vieren alle Nederlandse muziekverenigingen uit met de naam Sint Jan om naar Zeeland af te reizen voor een gezamenlijke optocht door de straten van Sint Jansteen en een concert. Uiteindelijk gaven twee verenigingen gehoor aan de oproep; Sint Jan uit het Limburgse Leyenbroek en Sint Jan Meddo. Het werd een dag om nooit te vergeten. Naast de naam bleken de muzikanten van de drie fanfares veel te delen; namelijk de liefde voor de muziek en gezelligheid. Er ontstond al snel het idee om het niet bij een eenmalige Sint Jannendag te houden. Het was Sint Jan Leyenbroek dat tien jaar later, in juni 2015, de twee naamgenoten uitnodigde om naar Zuid-Limburg af te reizen. Het werd wederom een dag om nooit te vergeten. In een grote optocht van ruim 150 muzikanten trokken de drie verenigingen door elkaar door de straten van Sittard om de dag af te sluiten met een gezamenlijk concert.

Op 15 juni 2019 is het de beurt van Sint Jan uit Meddo om de organisatie van de derde Sint Jannendag in het kader van haar 90-jarig bestaan op zich te nemen. Ditmaal zullen de Zeeuwse muzikanten vanwege organisatorische redenen niet aanwezig zijn. Sint Jan Leyenbroek zal wel met haar 40-leden tellende fanfare en 11 drummers van de slagwerkgroep op 15 juni naar de Achterhoek afreizen.

Sint Jan Leyenbroek
Sint Jan Leyenbroek werd in 1953 opgericht in de buurtschap Leyenbroek bij Sittard. Twee jaar later zag de drumband van de fanfare het levenslicht. De vereniging bestaat nog steeds uit een fanfarecorps en een slagwerkgroep. Fanfare Sint Jan vervult een belangrijke rol in de gemeenschap van de buurten Leyenbroek en Kollenberg, onder andere bij de Eerste Heilige Communie, Kerstmis en Sinterklaas. De fanfare laat zich ook buiten de wijk zien in de rest van de stad en in de omliggende regio. Het fanfare-orkest van Sint Jan telt ongeveer 40 muzikanten. Ad Triepels dirigeert het fanfareorkest. De slagwerkgroep speelt met 11 leden op zowel ritmisch als melodisch slagwerk. Tim Aerdts heeft de leiding over de slagwerkgroep.

De fanfare werd opgericht onder de naam De Volharding. In 1958 vond de fanfare een begunstiger in de vorm van aannemer Schreurs. De fanfare nam de ‘naam’ van de begunstiger over. Dit was de patroonheilige St. Jan. Sinds die tijd is de naam fanfare St. Jan. De eerste repetities vonden plaats in de keuken van een bestuurslid. Daarna verhuisde het gezelschap naar een koeienstal, „omdat de koeien ‘s zomers toch op de wei staan”.

Gedurende het jaar laten de Limburgse muzikanten meerdere keren op straat zien tijdens een aantal vaste activiteiten. Ze openen het nieuwe seizoen met een deelname aan de Sint Rosaprocessie, een bekende processie in Sittard die al stamt uit het jaar 1669. Een maand later loopt de muziekvereniging mee in de Oktoberparade, een parade waarmee officieel het Oktoberfeest Sittard wordt geopend (uitgeroepen tot een van de beste 10 Oktoberfeesten ter wereld). Vervolgens hebben ze in november een aantal activiteiten dicht op elkaar, namelijk de Caeciliaviering, het inhalen van Sinterklaas in de wijk en een herdenking bij het Mariniersmonument in de wijk, samen met Contact Oud Mariniers Limburg en basisschool Leyenbroek. In december geeft Sint Jan Leyenbroek sinds een aantal jaren steevast een kerstconcert, ten bate van Stichting Behoud Franse Klooster, een stichting die zich inzet voor het behoud van een orgel dat uit 1939 stamt. Het behouden en restaureren van dit orgel kost uiteraard geld, vandaar dat er gedurende het jaar een aantal benefietconcerten ten gunste van deze stichting worden georganiseerd. In januari geven ze een traditioneel nieuwjaarsconcert, een goed bezocht concert dat niet alleen als concert dient, maar ook als nieuwjaarsreceptie voor de wijkbewoners. Daarna werkt de vereniging toe naar de carnavalsoptochten van Sittard, die in februari of maart plaatsvinden (afhankelijk van wanneer Pasen valt). In het voorjaar geeft Sint Jan Leyenbroek nog een concert samen met een of meerdere andere verenigingen en nemen ze, wanneer dit in hun planning goed uitkomt, deel aan het toernooi van de Muziekfederatie Onderbanken waar ze bij aangesloten zijn. Aan het einde van het seizoen begeleiden ze nog een kleine processie in de buurt. Hun seizoen, dat bol staat van de activiteiten, sluiten de Limburgse muzikanten af met de jaarlijkse voorspeelavond, waar al hun leden vrij zijn om te spelen wat ze willen. Dit is altijd een zeer succesvolle avond met de meest uiteenlopende optredens, zo laat de vereniging weten. De winnaar van de avond mag optreden op het nieuwjaarsconcert.

Sint Jan Meddo
Sint Jan Meddo werd 90 jaar geleden in 1929 opgericht. De fanfare begon klein met ongeveer 7 leden. Maar al snel voelden zich meer plaatsgenoten aangetrokken tot de muziek en de vereniging groeide gestaag. Tegenwoordig bestaat de vereniging uit een fanfare-orkest, een slagwerkgroep welke 2 jaar geleden haar 50-jarig bestaan vierde en een majorettegroep. Het fanfare-orkest bestaat uit ongeveer 40 leden en oefent iedere maandagavond vanaf kwart voor acht in het eigen verenigingsgebouw ’t Beitelhofken. Het orkest geeft elk jaar steevast een voorjaars- , najaars- en kerstconcert. Het najaarsconcert heeft meestal een bepaald thema bijvoorbeeld Haloween, Disco. Het kerstconcert staat altijd de laatste zondag voor kerst op het programma. De kerk in Meddo is dan steevast ons podium. Daarnaast is Sint Jan te zien en horen in de optochten van Meddo, Winterswijk en Dorpbuurt. Sinds 2000 is Gerald Roerdinkholder dirigent van het fanfare-orkest. De slagwerkgroep staat sinds 1994 onder leiding van Ronny Wolterink. Onder zijn dirigentschap werden de Meddose slagwerkers recent twee keer landskampioen; in januari 2015 in Assen in de derde divisie en in 2018 in de basisklasse ongestemd tijdens het Open Nederlands Kampioenschap voor Slagwerk in Barneveld. De majorettes staan sinds november 2014 onder leiding van Manon Bonnink. De meiden verzorgen steevast optredens tijdens de concerten van Sint Jan en luisteren de optochten op met hun ritmische danspassen.

Concert in De Eendracht Meddo
Sint Jan Leyenbroek en Sint Jan Meddo treden zaterdag 15 juni op zaal De Eendracht Geldereschweg 84 in Meddo. Het concert begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Entree: vrije gift.

Meer berichten