Gert-Jan te Gronde
Gert-Jan te Gronde (Foto: PR)

Raadpraat (VVD): Groei is mogelijk

  Column

Jaren lang was het beeld dat de Achterhoek en daarmee ook Winterswijk geen groei meer zou kennen. We werden zelfs door het rijk als officiële krimpregio aangemerkt en kwamen daarmee in het zelfde rijtje als Oost-Groningen en de voormalige mijnstreek in Limburg. Krimp is daar al echt zichtbaar aan leegstaande scholen, afgebroken woonwijken en afnemende voorzieningen. Geen fijn vooruitzicht. De VVD heeft zich daar nooit bij willen neerleggen.

Gelukkig heeft de Regio en de Provincie Gelderland nu ook ingezien dat krimp geen voldongen feit hoef te zijn. We mogen weer huizen bouwen en industrieterreinen aanleggen. Iets dat de VVD al jaren heeft bepleit. Dat is ook hard nodig! Wij riepen al bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 dat Winterswijk kon groeien. Geen loze kreet dus.

VVD Wethouder Inge klein Gunnewiek maakt daar ook meteen werk van en zijn ze in Meddo al druk bezig met de volgende fase van Roetendael Plus. In de komende kadernota worden de plannen van het college voor de komende periode uiteengezet. Er gaat fors geïnvesteerd worden. Niet om de gemeente zo nodig in de schulden te steken maar omdat het voor de leefbaarheid, de voorzieningen en de duurzaamheid goed is. Ook zal er meer ruimte komen voor initiatieven vanuit inwoners en bedrijfsleven. Denk daarbij aan extra koopzondagen in de zomer. Geen verplichting maar als een ondernemer open wil, dan kan dat. Dat hoeven wij als gemeente niet zelf te regelen toch?

Zouden we dat dit alles niet doen dan lopen we het gevaar dat Winterswijk als aantrekkelijke plaats, charme en aantrekkingskracht verliest. Krimp is een keus maar wat de VVD betreft, maken we een andere keus, namelijk groei!

Gert-Jan te Gronde,
Fractievoorzitter VVD Winterswijk

Meer berichten