Ubel Zuiderlveld Foto: PR

Raadpraat (PvdA): Energie, Winterswijk wacht…

  Column

Ja, elke Winterswijker wil het nu wel weten. Hoe zit het straks met de energie in mijn huis? Isoleren, warmtepomp, van het gas af, alles elektrisch, zonnepanelen? Wat gaat de gemeente doen? Wat betekent dit voor mij?

Wij wachtten als oppositiepartij net als jij met smart waarmee het Winterswijks college zou komen. Want we wachten al zolang. In 2005 pleitte de PvdA Winterswijk in zijn programma voor energieneutrale nieuwbouwwoningen. Onze wens kwam destijds terecht in het coalitieprogramma van onze partij, Winterswijks Belang en Progressief Winterswijk. Nu zijn we veertien jaar en heel wat onderzoek, nota's en discussie verder.

Het college beloofde ons in het najaar van 2018 nog snel met een dadenlijstje te komen. Wij popelden van ongeduld. In januari was het er; we waren zwaar teleurgesteld. Te weinig daadkracht, teveel zaken "die nog bekeken moeten worden". Na een stevig robbetje verbaal vechten de afgelopen weken, gaan we nu echt aan de slag. Ja écht, nu. Tenminste, daarop zullen wij als kleine maar fijne partij blijven hameren. Als het goed is, krijg je van de gemeente dus snel antwoord op de vragen hierboven.

De PvdA Winterswijk spreekt trouwens zelden van "klimaatneutraliteit" of de akkoorden van Parijs. Wij hebben het altijd over "nieuwe, schone, veilige en betaalbare energie". Zelfs mensen die klimaateffecten ontkennen, zullen immers beseffen dat we niet eindeloos rommel de atmosfeer in kunnen pompen. Alles wat je als vuilnisvat gebruikt, is een keer vol toch? Daarom moet het anders. Schoner. Wat dit laatste betreft: op donderdag 21 maart is er in het Gemeentekantoor een Politiek Forum over houtstook. Verzorgd door het Longfonds onder het motto "Kies voor je longen, stook geen hout". Stokers en hun buren; iedereen is van harte welkom.

Ubel Zuiderveld
raadslid PvdA Winterswijk
Twitter: @Wenters_Nu

Meer berichten