Dialectdag 2019: Dialect als medicijn in het verzorgingshuis

Wat betekent het als je jouw eigen dialect kunt spreken wanneer je in een verzorgingstehuis zit? Dat onderzochten Leonie Cornips en Jolien Makkinga van de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut. Volgens Makkinga is het juist voor bewoners in een verzorgingstehuis belangrijk dat er dialect gesproken wordt. "Mensen hebben vaak al heel veel moeten achterlaten. Ze zijn ook in een omgeving die aanvankelijk vreemd is. Dan is het des te beter dat ze nog terug kunnen naar iets wat heel eigen is, hun eigen taal."

Regio - Jolien Makkinga is één van de sprekers, op de 55e Dialectdag op zaterdag 26 oktober a.s. Naast haar zullen Susanne Biallas, hoofd ambulante verpleging van het Duitse Rode Kruis en Heinz Eming, dialectschrijver, beide uit Borken, een inleiding houden over dit onderwerp. Thea Meinen is coördinator informele zorg Careaz Dr. Jenny. Zij zal vertellen uit de dagelijkse praktijk. Muzikaal intermezzo wordt verzorgd door gelegenheidsduo Ali, oftewel Hans Beernink en Frans van Gorkum.

Ontmoeten en uitwisselen, zijn naast de interessante inhoud, een belangrijk onderdeel van de grensoverschrijdende Dialectdag. Daarom is een gezamenlijke lunch inbegrepen. Na de lunch is er voor de liefhebbers gelegenheid om een rondwandeling te maken door Dinxperlo en Süderwick met een bezoek aan het Grenslandmuseum en het Dr. Jennyhuis. Maar het is ook mogelijk alleen het ochtendprogramma bij te wonen.

De Dialectdag wordt georganiseerd door de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland in samenwerking met Kulturkreis Schloss Raesfeld, Dialectkring Achterhook en Liemers, Kult Westmünsterland, Kreisheimatpflege Borken, Heimatverein Suderwick en Stichting Bewaar 't Olde Dinxperlo.

Locatie van de Dialectdag/Tag des Platt is het Kulturhus, Maurits Prinsstraat 6 in Dinxperlo. Datum: zaterdag 26 oktober 2019. Het programma begint om 10.00 uur, de zaal is open vanaf 9.30 uur. De kosten bedragen € 12,50 inclusief koffie/thee en de lunch. Afsluiting van het ochtendprogramma is rond 12.30 uur, daarna start de lunch en aansluitend de rondwandeling. Einde van de bijeenkomst wordt verwacht rond 15.00 uur.

Belangstellenden verzoeken wij zich aan te melden bij Diana Abbink, mail: abbinkdiana@gmail.com tel. 06-12 02 53 84

Meer berichten