Christine van Ens (l), Enneke en Else Klomps zingen spontaan in de Jacobskerk. Op de foto ontbreekt Joanne Ellenkamp. (Foto: Han van de Laar)
Christine van Ens (l), Enneke en Else Klomps zingen spontaan in de Jacobskerk. Op de foto ontbreekt Joanne Ellenkamp. (Foto: Han van de Laar)

Uniek optreden Systir in Jacobskerk

"Het optreden van Systir in Winterswijk mag wel uniek worden genoemd", geeft Else Klomps, bestuurslid van Vox Interna aan. "De zes dames komen vooral uit Ierland, maar ook de Haaksbergse Sara Weeda is lid van Systir. Er is één optreden in Rotterdam en één in Winterswijk. Daar zijn we enorm trots op." De organisatie is in handen van Vox Interna. Deze organiseert zowel optredens als workshops om zang te promoten.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Else doet het niet alleen. Samen met dochter Enneke, Joanne Ellenkamp en Christine van Ens heeft ze het initiatief genomen om de concertreeks naar Winterswijk te halen. Enneke: "Een aantal jaar geleden ben ik naar een Summerschool in Dublin gegaan. Daar wordt gewerkt volgens de Anúna methode, een ontspannen manier van zingen, zonder dirigent en bladmuziek. Er wordt gezongen in het Latijn, Engels, Iers en Keltisch. Het 'geheim' zit hem in de ademtechniek en houding. Ademhalen wordt zingen, zingen wordt ademhalen." Christine: "Als je er eenmaal mee kennis hebt gemaakt dan wil je niet anders meer."

Middeleeuwse koormuziek
De kennismaking tussen de vier Winterswijkse dames was een toevallige. Afgelopen februari namen ze deel aan de internationale Winterschool, een workshop in Rotterdam. Daar kwamen ze erachter dat ze allemaal uit Winterswijk komen en liefhebber zijn van deze muziek. In Rotterdam stond al een concert- en workshopreeks rondom middeleeuwse koormuziek gepland. Als snel werd besloten het programma, inclusief de workshops naar Winterswijk te halen. Christine: "We verwachten ook Duitse belangstelling. Daar is deze muziek eveneens populair. We zijn al bezig contacten te leggen." De concertreeks is tevens een opmaat voor de driedaagse Autumnschool in Winterswijk, die in oktober 2020 plaats vindt.

Workshop
Voorafgaand aan het Systir-concert is een tweedelige workshop georganiseerd. Het eerste deel is zondag 13 oktober vanaf 13.30 uur; het tweede 20 oktober vanaf 10.00 uur. Er wordt voornamelijk gezongen, maar ook ingegaan op de achtergrond van de muziek. De workshop wordt geleid door Sara Weeda en Dr. Ann Buckley, musicologe. Else: "Deelnemers studeren drie nummers in en kunnen actief deelnemen aan het concert van Systir. Om een indruk te krijgen, kan men op You Tube Gaudete en Miserere Miseris opzoeken, in de uitvoering van Michael McGlynn." Het repertoire van Systir is een combinatie van bekende Anúna liederen en middeleeuwse muziek en wordt à capella uitgevoerd.

Tickets
Tickets voor het optreden op 20 oktober in de Jacobskerk kosten 18 euro bij De Storm; jongeren/CJP betalen 12,50 euro. Aan de kassa 20 euro. Aanvang 15.00 uur. Deelnemers aan de workshops betalen 75 euro inclusief ticket. Enneke: "Ook onderdeel van de concertreeks 'Ars Choralis Coeln' op 26 januari en 'Schola Cantorum Bristol' op 14 maart. Vergeet niet die te noteren."

Voor meer informatie www.voxinterna.org of voxinterna.oost@gmail.com.

Meer berichten