Zoon Jan en dochter Hannie, de kinderen van Piet te Lintum, openden vrijdag de expositie over hun vader in de Wereld van Wenters. (Foto: Han van de Laar)
Zoon Jan en dochter Hannie, de kinderen van Piet te Lintum, openden vrijdag de expositie over hun vader in de Wereld van Wenters. (Foto: Han van de Laar)

Expositie als eerbetoon aan Piet te Lintum

"Veel van deze werken zijn nog nooit eerder tentoongesteld. We hebben zelf al ruim veertig werken van kunstschilder Piet te Lintum. Van zoon Jan en dochter Hannie hebben we er ook nog tientallen in bruikleen gekregen. We zijn er trots op dat ze hier te bewonderen zijn!"

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Blije woorden van Hans van Lith, voorzitter van Vereniging Het Museum, bij de opening van de expositie van Piet te Lintum. Het talent van Piet werd al op jonge leeftijd ontdekt. Hij kreeg hoge cijfers voor tekenen en ging naar de kunstnijverheidsschool in Arnhem en later naar de kunstacademie in Rotterdam. Ook in Parijs heeft hij les gevolgd. Piet en zijn vrouw Liesbeth kwamen uit Aalten, maar zijn in Winterswijk gaan wonen. Omdat ze allebei een ander geloof hadden,trouwden ze pas toen de ouders van Liesbeth overleden waren.

Jan: "Ze woonden in Winterswijk aan de Goudvinkenstraat, maar daar werd het te gevaarlijk vanwege de geallieerde bommen die op het station en de omgeving vielen. Daarom gingenn ze tijdelijk in de Venemansmolen wonen bij familie. Mijn zus is geboren in 1944 en ik in 1946. Met ons voetballen, vissen of kamperen, daar deed vader niet zo vaak. Hij was altijd aan het werk."

Hannie: "Als we even wat minder geld hadden, ging hij op zijn brommer de duurdere woningen en fabrieken af. Vragen of hij nog iemand kon schilderen. Hij was niet echt duur. Vroeg bijvoorbeeld honderd gulden voor een portret." Jan vult aan: "Ik kan aan het schilderij en de materiaalkeuze zien of hij iets met plezier voor zichzelf schilderde of als een opdracht waar hij wat minder zin in had." De expositie, die uit tientallen werken bestaat, is te zien in de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat 40. Deze duurt tot 28 december.

vereniginghetmuseum.nl

Meer berichten