Vlnr: Wouter Beijers, Monique Wieskamp, Wilma ten Pas en Claudia Bosscher organiseren de Wereld Alzheimer Dag.
Vlnr: Wouter Beijers, Monique Wieskamp, Wilma ten Pas en Claudia Bosscher organiseren de Wereld Alzheimer Dag. (Foto: Han van de Laar)

'Bewegen is goed tegen dementie'

"In Lichtenvoorde is al langer een Alzheimer Café. We doen nu ook Winterswijk, Aalten en Groenlo aan, we gaan On Tour", zegt Wilma ten Pas van het Alzheimer Café en Trajectbegeleider Dementie. Samen met Buurtsportcoach 55+ Monique Wieskamp, Claudia Bosscher van Sociaal Team De Post en Wouter Beijers, Buurtsportcoach van de gemeente Winterswijk, is een aansprekend programma uitgewerkt.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Claudia: "In Winterswijk wordt er maandag 23 september van 15.00 tot 17.00 uur aandacht besteed bij het sportcomplex van FC Winterswijk. Zowel binnen als buiten voor de ingang staat er van alles dat een raakvlak heeft met Alzheimer en dementie. Er wordt voorlichting gegeven en er zijn organisaties die beweegactiviteiten aanbieden. Bewegen leidt tot vertraging van dementie." Monique: "Samen bewegen is dit jaar het thema van Wereld Alzheimer Dag. Er wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie. De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hebben samen met het Alzheimer Café de handen ineen geslagen en organiseren het Alzheimer Café On Tour."

Op die maandag worden er allerlei activiteiten gehouden. Na de opening zal een geriatriefysiotherapeut een inleiding verzorgen over het belang van bewegen. In de kantine staat een stand van Alzheimer Nederland. Ouderenadviseurs geven informatie, evenals de beweegmakelaar. De STOA en Wenters Plus staan er met een overzicht van hun activiteiten. Buiten is er onder meer een stand van zwembad Jaspers met het specifieke aanbod. De Winterswijkse Uitdaging / Samenrijderspunt is aanwezig met duo fietsen en. Er wordt een demonstratie gegeven van Dynamic Tennis en er zijn speciale Alinker-loopfietsen (driewielers) voor volwassenen.

Ondersteuning
Wouter Beijers: "We hebben een aantal prachtige sportcomplexen. Hier, bij FC Winterswijk, maar ook bij FC Trias, Archeus en de sporthal in de Spoorzone. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat deze nog beter benut worden, vooral overdag. Dus als men ruimte zoekt, dan kan men met mij contact opnemen. Wij kunnen ook zorgen voor studenten van het Graafschap College die helpen bij activiteiten."

Bewegen
Wilma: "Iedere vierde woensdag van de maand vindt om 20.00 uur het regionale Alzheimer Café plaats in de Antoniushove in Lichtenvoorde. Dit is zowel bedoeld voor mantelzorgers, geïnteresseerden als mensen met dementie. Er zijn steeds andere thema's. Nu dus bewegen." Na Winterswijk vindt op 25 september van 19.00 tot 21.00 uur de Alzheimer Dag plaats in de Mattelier in Groenlo en op 26 september van 19.00 tot 21.00 uur bij woonzorgcentrum Beth San in Aalten. Iedereen die geïnteresseerd is, wordt uitgenodigd een kijkje te nemen bij één van de activiteiten. De toegang is gratis.

Voor meer inlichtingen kan men contact opnemen met Claudia Bosscher van De Post: cbosscher@winterswijk.nl of 06 1272 1385.

Meer berichten