Henk te West voor de buitengewoon mooie panden 2c en 4 in de Bossesteeg. Een verrassend leuk ‘binnendoor straatje.’
Henk te West voor de buitengewoon mooie panden 2c en 4 in de Bossesteeg. Een verrassend leuk ‘binnendoor straatje.’ (Foto: Han van de Laar)

Henk te West op zijn plek in de Bossesteeg

"Aan de Bossesteeg 2c staat een van de oudste woningen in Winterswijk. Niet dé oudste, want die staat vermoedelijk aan de Nieuwstraat", vertelt Henk te West, geboren Winterswijker en eigenaar van de fraaie panden Bossesteeg 2c en 4.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Vanwege zijn werk gingen Henk en zijn vrouw Saskia in 1978 in Doetinchem en daarna in Zelhem wonen. "Toch kwamen we nog regelmatig in Winterswijk. Hier hielden we onze vriendenkring. Ik hielp bijvoorbeeld ieder jaar bij de Skinny Binny Club met de wagen voor het bloemencorso. In die tijd wonnen we veel prijzen. Diverse malen eindigden we als eerste, vaak ook met een ereprijs. Een aantal jaren later ben ik in de jury van het bloemencorso terechtgekomen."

Ze hadden met Volksfeest en andere gebeurtenissen een vast verblijfadres in Winterswijk, namelijk bij Saskia's moeder. "Maar toen zij in 2010 overleed, kwam dat te vervallen. Toen zijn we op zoek gegaan naar een woning of appartementje waar we konden verblijven. Ons oog viel op de panden Bossesteeg 2c en 4. Die laatste was eigendom van de Ontwikkelde Bouwers Winterswijk en 2c van De Woonplaats. Aan beide panden moest nog veel gebeuren. Ik kwam met Myrthe Sikkink in contact. Zij wilde met haar lunchroom Bijzonder Gewoon op de benedenverdieping van het pand nr. 4 beginnen. Voor ons was de bovenverdieping interessant als tijdelijk verblijfadres. Tevens kon dat dan, als we er niet waren, dienst doen als Bed & Breakfast. Een deal was snel gemaakt."

Monument
Omdat Bijzonder Gewoon succesvol is, werd er gezocht naar uitbreiding. De Woonplaats wilde 2c verkopen. Inmiddels zijn aan de achterzijde nr. 2c en 4 op de benedenverdieping met elkaar verbonden en is er veel extra ruimte ontstaan, inclusief een groot terras. In 2c op de bovenverdieping komt binnenkort eveneens een Bed & Breakfast. Deze twee worden dan door Bijzonder Gewoon geëxploiteerd. Pand 2c is een rijksmonument en nr. 4 een gemeentemonument. Aan de achterzijde bevindt zich een oude, diepe waterput die is afgedekt met een glasplaat. Bezoekers hebben goed zicht op dit fraai stukje vakwerk. Op een foto uit 1900 is te zien dat achter de woning een schuur was gebouwd. Vermoedelijk was dat voor opslag, wellicht graan. Maar in ieder geval vond er volop bedrijvigheid plaats. Het pand ligt dan ook in het hart van het dorp.

Onderaardse gang
In het jaar 1600 heette de Bossesteeg Koninckstraat en in 1830 Bosschersteeg. Voor zover bekend is de naam Bossesteeg in 1950 ingevoerd. Een hardnekkig gerucht gaat dat er zich in de kelder van nummer 2c, bereikbaar via een smalle trap, een onderaardse gang bevindt die uitkomt in de kerk. Je kunt nog zien dat er een ronding is, een gewelf met een nis. Maar alles is daar helemaal dichtgemetseld. Zo zijn er vast nog meer geheimen over de Bossesteeg. Wie hier meer informatie over heeft, kan dit doorgeven aan henktewest@outlook.com.

Meer berichten