Bert Lobeek aan de keukentafel. Daar maakt hij al zijn bijzondere creaties. Hij brengt locaties van toen weer tot leven.
Bert Lobeek aan de keukentafel. Daar maakt hij al zijn bijzondere creaties. Hij brengt locaties van toen weer tot leven. (Foto: Han van de Laar)

Bertoveren laat zien hoe 't ooit was: 'Ik wil de sfeer van toen terughalen'

De werkruimte van Bert Lobeek is de keukentafel. Er staat een laptop op met een muis, er ligt een fotocamera, smartphone en een gimbal (geautomatiseerde stabiliserende camerahouder), die meegaan als Bert op locatie filmt. Meer heeft hij niet nodig. Bert is docent wiskunde op het Gerrit Komrij College, bij het grote publiek beter bekend als Bertoveren.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Bertoveren is de toepasselijke naam, voor de -volgens eigen zeggen- uit de hand gelopen hobby, waarmee Bert een grote schare fans heeft verworven. Bert: "Over de metamorfose van de Sleeswijk heb ik nu al bijna een 10.000 views gehad. Ik had een filmpje gemaakt, waarbij ik op ongeveer vijftien markante plekken de foto's van toen heb bewerkt naar nu. Berts specialiteit is het namelijk om van een oude foto, vanuit hetzelfde perspectief, een nieuwe te maken. Hoe was het toen en hoe is het nu. Vloeiend, in de vorm van een kort filmpje, lopen de beelden in elkaar over. "Stapje voor stapje komen de veranderingen in beeld. Van het zwart-wit van toen, ontstaat de kleur en entourage van nu. "Het is net zoiets als een kleurplaat. Stukje voor stukje breng ik de veranderingen aan.Ook de Markt is al zo'n 9.000 keer bekeken."

Oud-Winterswijk
"Mijn grootste bron zijn de foto's die ik digitaal van Hans Tenbergen krijg. Ik denk dat daar wel zo'n negentig procent vandaan komt. Een andere bron is zoeken op internet. Ik begon er drie jaar geleden mee met mijn eigen woonadres. Vroeger stond er naast het spoor een slachthuis en dat is nu een woonwijk. Via Windows Movie Maker heb ik de oude foto's in de nieuwe laten overlopen. De kunst daarbij is het om op de goede plek te staan om die nieuwe foto te maken. Je moet de juiste invalshoek hebben, zowel qua hoogte, breedte als lengte. Maar je moet ook niet vergeten dat de camera's en lenzen tegenwoordig anders zijn dan toen. Ik heb nu overigens ook andere en betere software. Daarmee worden ook correcties toegepast. Er komt ook wel rekenwerk aan te pas om de goede locatie -zoveel jaar na dato- uit te rekenen. De filmpjes worden via Facebook gepubliceerd en eveneens op de site 'Oud - Winterswijk'. Ik denk dat er nu zo'n 200 op staan en ik heb nog materiaal genoeg liggen voor nog eens dat aantal. Ik vind het leuk als men 'meegezogen' wordt in een foto. Daarnaast wil ik zo ook laten zien hoe mooi Winterswijk vroeger was en wat er allemaal is veranderd."

Boorinstallaties
Een minder bekend hoofdstuk is dat Winterswijk vroeger vier boortorens had, zo in de eerste jaren van 1900. Er werd onder meer gezocht naar zout- en steenkoollagen en aardolie. Er stonden torens in de buurtschappen Kotten, Ratum, Woold en Corle. Er werd tientallen meters diep geboord. "Ik ben nu bezig met een langere film, van pakweg tien minuten, om de beelden van toen weer terug te halen. Op de meter nauwkeurig kan ik de plekken lokaliseren en het beeld weer 'terugtoveren' naar toen. Binnenkort hoop ik het filmpje af te hebben en te vertonen."

Meer berichten