Ratum viert feest van de primeurtjes, nieuwe tradities en verrassingen

Vrijdagochtend 8.30 uur opende voorzitter Mark Gebbink, het Ratums School- en Volksfeest. Ook burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Elvira Schepers waren hierbij aanwezig.

Onder perfecte weersomstandigheden vertrok de optocht vrijdagmorgen onder begeleiding van Crescendo voor een rondje door het Rot naar de familie Bevers. Een super locatie in de wei naast de boerderij centraal in de buurt. Maar liefst 16 grote en 2 kleine wagens deden mee. Daarmee trok een lang lint door de buurtschap met Crescendo blauw voorop.

Dit jaar waren de kinderspelen voor het eerst op de halteplaats tussen de vrolijk verklede feestgangers. De altijd creatief bedachte spelen werden met enthousiasme uitgevoerd onder begeleiding van juf Maaike. Terug in verenigingsgebouw Emma werd het feest officieel geopend. Een volle zaal kon even op adem komen, van het vrolijk vertier die ochtend. Nathalie Bouwmeester en Louis Nijhuis werden in het zonnetje gezet. De wagen van de Slemkers 'Dreugte verdrieve wi'j hier met 'Ara'bier' ontving de eerste prijs.

Het prins en prinsesschieten werd dit jaar gewonnen door Jorrit Tolkamp. Hij mag zich dit jaar prins van Ratum noemen. Een primeur dit feest was dat er voor het eerst gewerkt werd met consumptiebonnen. Dat was voor sommigen wel even wennen.
De vrijdagavond werd afgetrapt door cabaretier Wilfried Finkers, hij kreeg iedereen in de zaal aan het lachen met zijn humorvolle optreden. Dugar Drive Inn Show lukte het daarna zonder moeite om de zaal lekker in beweging te krijgen tot in de late uurtjes. Ook vond er een verloting plaats doordat er een prachtige sponsering van 2 vlieglessen en een rondvlucht was gedaan. De rondvlucht is gewonnen door Bennie Reesink. De vlieglessen door Toos Bussum en Gerard Boeijenk.

De zaterdagmorgen om 9.00 uur op weg naar het koningspaar Melinda en Freddie Raterink. Zij werden uitgehaald bij het ouderhuis van Melinda, bij Gerrit en Annie Oonk. Na een prachtige en emotionele toespraak van Melinda en vrolijke fanfare akkoorden van Crescendo werd het een fantastisch feestje. Hier werd ook nog een mooie verrassing onthuld. Een koningspaal met vermelding van alle oud koningsparen aangeboden door en voor het volksfeest. Rond 12 uur vertrok de stoet richting Gebouw Emma, waar we onderweg werden tegen gehouden door onze buren uit het Vosseveld. We moesten tol betalen omdat we over hun grondgebied waren gereden met de stoet. Na te hebben geproost met een borrel en apfelkorn mochten we de reis hervatten op weg naar een nieuwe koning of koningin.

Vogelmaker Gerrit Ros, had weer een bijzondere vogel gemaakt wat resulteerde in een mooie schoten sessie. Er waren 11 deelnemers en met het 94 ste schot was het Peter Wilke die de vogel deed vallen, samen het zijn vrouw Marina Breukelman zullen zij het komend jaar koningspaar van Ratum zijn. Een prachtige gezellige en voor het koningspaar een overweldigende huldiging volgde. Daarna gemeudelijk in het zonnetje volkspelen doen of een biertje drinken met aan het einde van de middag de traditionele uitreiking van de prijzen.

Het raadspel werd gewonnen door Betsie te Selle. Het raden van de winnende wagen door Christa Reesink en de verloting door Gerda Colstee, Iris Berenschot en Carry Wiggers. Het voorspellen van de koning had niemand goed geraden.

Het vogelschieten onder de 50 werd gewonnen door Wilfred Bemers, boven de 50 door Henk Piek. Bij de vrouwen won Anita Huls.
Het fladderschieten werd gewonnen door Jeroen Colstee. De band Curls on Fire was werkelijk subliem. Met goede muziek en muziekkeuze verkeerde Ratum in extase.
Ratum kan terug kijken op twee onvergetelijke dagen feest.

Meer berichten