Bianca te Beest (vlnr) schrijft zich in voor het vogelschieten bij Hanneke Glazenburg, Jacqueline Wiechers en Anne Korten.
Bianca te Beest (vlnr) schrijft zich in voor het vogelschieten bij Hanneke Glazenburg, Jacqueline Wiechers en Anne Korten. (Foto: Han van de Laar)

Jacqueline Wiechers wordt eerste vrouw in dagelijks bestuur Volksfeest Winterswijk

"Ik ben opgegroeid met het Volksfeest", zegt Jacqueline Wiechers, beoogd secretaris in het Dagelijks Bestuur van de Vereeniging Volksfeest. "Mijn vader Herman is ook secretaris geweest voordat hij tot 2001 president was van Volksfeest. Aan tafel hadden we vaak discussies over waarom er geen vrouwen in het bestuur zaten. Hij heeft dat toen aangekaart en eind jaren negentig is het ingevoerd."

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Inmiddels is ongeveer één op de drie bestuursleden vrouw. "Toen mijn vader zeventig werd, stopte hij statutair. Daarmee kwam de weg vrij voor mij om bestuurslid te worden. Mijn man, Frits Renskers, wilde ook wel. Zijn vader stopte ook in dat jaar. Maar man en vrouw mogen niet samen in het bestuur. Ik stelde voor om allebei met een versierde fiets aan het corso mee te doen. Degene met de hoogste punten zou in het bestuur terecht komen. Frits bedankte voor de eer en zo werd ik vanaf 2002 bestuurslid."

Net als ieder nieuw bestuurslid is Jacqueline bij de kinderspelen begonnen. In 2004 vroeg Gé Oonk haar ook voor de muziekcommissie. Vanaf 2006 werd ze voorzitter van de paardencommissie en daarmee tevens ook hoofdbestuurslid. In 2013 werd Jacqueline voorzitter van het vogelschieten en inmiddels viel het Frühschoppen ook onder haar verantwoordelijkheid.

Kledingkeuze

"Omdat onze secretaris Eg Waaijman stopt, ben ik gevraagd of ik die taak wil overnemen. Nou, dat wil ik wel. Zelf denk ik aan zo'n jaar of vijf, maar pin me daar niet op vast. Ik doe dit allemaal omdat ik het leuk vind.''

Houdt de eerste vrouw in het DB zich aan de 'mannelijke' kledingvoorschriften? ''Nee, ik draag geen jacquet in de koets. Dan ben je net een verklede man, dat wil ik niet. Wel een hoofddeksel, want dat hoort zo in een koets en verder...? Ik heb al wel een idee, maar ik moet het nog even bekijken."

Trots
Voor het zover is, moet ze nog wel een jaartje wachten. Want zo gaat het officieel. Jacqueline is benaderd, maar op 28 oktober tijdens de jaarlijkse ledenvergadering vinden de officiële benoemingen plaats. "Hoe mijn vader het zou vinden dat ik in het DB kom? Hij had het prachtig gevonden en zou trots zijn geweest, maar hij zou er ook niet vreemd van hebben opgekeken."

"Ik stop dan met de andere commissies. Dat is gebruikelijk. Als secretaris heb je het al druk genoeg, ook met representatieve verplichtingen. Gelukkig is er ook een tweede secretaris en iemand die de ledenadministratie bijhoudt."

Nieuwe commissievoorzitters
Jeroen Brittijn is de beoogde nieuwe voorzitter van de paardencommissie en Joke Jorna staat op de nominatie om het vogelschieten te gaan leiden. Onderdeel daarvan is dat de koningen/koninginnen uit de buurtschappen en uit Winterswijk een wedstrijd houden. De winnaar wordt dan voor een jaar keizer. "Wij vinden het belangrijk dat we de buurtschappen zoveel mogelijk overal bij betrekken. Zo doen ze dan ook mee aan het Romeins ringsteken tijdens Koningsdag."

Meer berichten