Jo Wiggers: 'Een pronkrol werd  vroeger gemaakt om te laten zien  welke technieken men allemaal beheerste.'
Jo Wiggers: 'Een pronkrol werd vroeger gemaakt om te laten zien welke technieken men allemaal beheerste.' (Foto: Lineke Voltman)

Tentoonstelling oude handwerken in Museum Brouwershuusken

"Sinds jaren verzamel ik oude handwerken maar die waren allemaal opgeborgen in dozen. Ik vond dat er meer mensen van moesten kunnen genieten en daarom heb ik jaren geleden al het plan opgevat om een klein museum in te richten," vertelt Jo Wiggers uit het Woold. "In 2018 is het museum werkelijkheid geworden."

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Jo runt samen met Ali Lammers sinds september 2008 in het Brouwershuusken achter haar huis aan de Hijinkhoekweg een handwerkcafé. Ook geeft ze hier workshops en les aan groepen. Vanaf 1975 heeft Jo gewerkt als 'juf', zoals ze het zelf noemt en in 1977 heeft ze de handwerk akte U gehaald, "maar daar heb ik op dat moment niets mee gedaan."

Het museum is achter het handwerkcafé gerealiseerd. " Daarvoor heeft mijn man zijn werkplaats - overigens met liefde - beschikbaar gesteld en verbouwd. Daarna ben ik begonnen om de spullen, die ik in het museum wilde tentoonstellen, uit te zoeken." In een oud kabinet, een erfstuk uit de familie, liggen o.a. de zogenaamde pronkrollen. Een pronkrol of ook wel 'Souvenir de ma Jeunesse' is een lange strook van lapjes met verschillende oude borduurtechnieken die aan elkaar zijn genaaid.

Zo'n rol meet wel zeven tot acht meter. "Mijn pronkrollen heb ik zelf gemaakt echter wel met oude handwerkjes van o.a. mijn moeder. Eén pronkrol heb ik gemaakt van hele mooie oude handwerkjes van een bekende handwerklerares uit Gouda, die haar nazaten mij aanboden. Jammer genoeg heb ik nog geen originele pronkrol in mijn bezit, dat blijft nog een grote wens, dus als iemand zoiets heeft houd ik me aanbevolen."

Merklap uit 1845
Er is veel te zien in het museum, van grote geborduurde schilderijen tot school- en merklapjes, vele naaidoosjes maar ook bijzondere vingerhoedjes en oude handwerkboeken, de laatsten liggen niet alleen in laden en kasten maar zijn zelfs op het toilet te vinden. Jo: "Heel blij ben ik met een van mijn eerste stukken: een prachtige lap met allemaal verschillende proefjes geschonken door een mevrouw uit Arnhem. Het oudste stuk is een merklap uit 1845. Ik wil wel benadrukken dat ik nooit iets koop, mijn hele verzameling heb ik gekregen. Inmiddels weten mensen, die oude spullen opruimen, mij wel te vinden."

Geborduurd dagboek
In plaats van een geschreven dagboek heeft Jo er een geborduurd, haar levensgeschiedenis is met allerlei handwerktechnieken hierin vastgelegd. Wat er met de collectie gebeurt als ik er niet meer ben weet ik niet. De kinderen zullen vast het een en ander bewaren, zoals het dagboek en ze hebben me verzekerd dat ze ervoor zullen zorgen dat de rest op een goede plek terecht komt.

Het museum is elke woensdagmiddag geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Groepen op afspraak, tel. 0543-564390.

brouwershuusken.nl

Meer berichten