Frits en Willy Grijsen op de lavendelheuvel, die gemaakt is van grond die vrijkwam bij het aanleggen van vijvers, (foto Lineke Voltman)
Frits en Willy Grijsen op de lavendelheuvel, die gemaakt is van grond die vrijkwam bij het aanleggen van vijvers, (foto Lineke Voltman) (Foto: )

Rosenhaege is veel meer dan rozen

Lineke Voltman

Acht voorbeeld- en inspiratietuinen

"De naam Rosenhaege past eigenlijk niet meer bij wat hier allemaal te zien is," vindt Willy Grijsen van Rosenhaege Living Gardens aan de Bekeringweg in Kotten. "Het accent ligt nu veel meer op het ontwerpen van verschillende soorten tuinen, waarbij bezoekers inspiratie kunnen opdoen."

Winterswijk - Lopend door de tuinen kun je ook genieten van prachtige beelden. Verschillende kunstenaars tonen hun werk. Opmerkelijk zijn de mooie zichtlijnen die Willy gecreeerd heeft.

"Vroeger hadden we veel velden met Engelse rozen, maar die moesten vaak bespoten worden en dat wilden we niet meer. Nu hebben we alleen nog een klein assortiment David Austin rozen.

Easy Gardening

"Op de voormalige rozenvelden hebben we vier Easy Prairy Gardens aangelegd. Bij Easy Gardening, zoals wij het noemen, wordt de grond heel goed voorbereid en afgestrooid met 7 cm. lavasteen of bladcompost. Voordeel daarvan is weinig onkruid en de plant is beschermd tegen hitte en vorst."

Ontwerpen van tuinen

In 1998 heeft Willy de studie tuin- en landschapsarchitectuur afgerond en is ze begonnen met het ontwerpen van de tuinen, daarnaast ontwerpt ze ook voor cliënten en begeleidt het team dat de tuinen aanlegt. In totaal zijn bij Rosenhaege acht verschillende voorbeeldtuinen gerealiseerd op vier hectare grond. "De oudste tuinen liggen rondom het huis, een combinatie van Engelse en boerentuin, de border van Monet met kleurrijke bloemen en de zuidelijke tuin. In de landschappelijke tuin heb ik gewerkt met hoogteverschillen. Elf jaar geleden hebben we een natuurgebied aangelegd met twee natuurlijke vijvers, de grond die vrij kwam heb ik gebruikt voor de lavendelheuvel."

Keltisch koffiehuis

Na een wandeling door de tuinen is het goed uitrusten in het Keltisch Koffiehuis met terras met uitzicht op de tuinen en het fraaie landschap. "Wij serveren als enige de Celtic Goose en de Celtic White Horse, respectievelijk ijs, slagroom en compote en een soes met slagroom, vanillesaus en compote, beide geserveerd met likeur. Daarnaast hebben we bijzondere koffiesoorten."

British Shop

In het oudste Saksische gebouw op Rosenhaege is de British shop gevestigd, het domein van Frits Grijsen. Je vindt hier traditionele Ierse en Schotse kleding van hoogwaardige, duurzame kwaliteit naast Engelse meubelen en woonaccessoires.

Regelmatig worden op Rosenhaege evenementen georganiseerd, die veel bezoekers trekken met name de Very British Fair, die weer op 17 en 18 augustus gehouden wordt, met op zondagmiddag om 14.00 uur een optreden van de Schotse drums and pipeband. Voorafgaand is er op 9 augustus om 20.00 uur een concert van het Alliage Kwintet en József Lendvay met Franse muziek.

www.rosenhaege.nl

Meer berichten