Sjoerd Kemeling in de museumfabriek waar ook een uitgebreide collectie van kunstschilder Max van Dam hangt. (Foto: Han van de Laar)
Sjoerd Kemeling in de museumfabriek waar ook een uitgebreide collectie van kunstschilder Max van Dam hangt. (Foto: Han van de Laar) (Foto: Han van de Laar)

'Max van Dam laat me niet meer los'

Han van de Laar

Steeds meer bezoekers in museum

Sjoerd Kemeling is geboren in Rhoon, onder de rook van Rotterdam. Inmiddels wonen Sjoerd en zijn vrouw Ellen ruim zes jaar in Winterswijk. "Tot groot genoegen, we hebben het hier prima naar ons zin en er geen spijt van gehad. Voor ons zijn hier voldoende voorzieningen en ik voel me helemaal thuis als vrijwilliger bij de Vereniging Het Museum."

Winterswijk - Tot zijn dertigste heeft Sjoerd in Rotterdam gewoond. Daar heeft hij een opleiding aan de Sociale Academie afgerond en nog aan de universiteit Maatschappijgeschiedenis gestudeerd, maar die studie niet afgemaakt. Hij en zijn vrouw verhuisden naar een rustigere omgeving en woonden in Noordwolde, gemeente Weststellingwerf. Hun twee kinderen werden er geboren.

"Daar was ik sociaal cultureel werker. Omdat je dan eigenlijk van alles doet, is dat een goede leerschool voor me geweest. Na tien jaar gingen we terug naar Rotterdam en daar heb ik 22 jaar bij het Nivon gewerkt. Bezuinigingen door de gemeente Rotterdam in 2012 van 600 miljoen euro werden ook het Nivon noodlottig. Sjoerd verloor zijn baan en ook bij Ellen was het toevallig tegelijkertijd einde contract. Tijd voor een heroriëntatie.

Anti-krimp

Sjoerd en Ellen kenden Winterswijk al, de keuze was niet zo moeilijk. Eind 2012 zijn ze verhuisd. "We zijn anti-krimp gaan wonen", zegt Sjoerd met een knipoog. "Als ik ergens woon, ben ik altijd nieuwsgierig naar de omgeving en de geschiedenis ervan. Ik bezocht een open dag van de Museumfabriek en kwam daarna in gesprek met Wim Scholtz. Hij zocht een opvolger, iemand die zich vooral met exposities en schilderijen wilde bezig houden. Ik voelde me meteen thuis. Zo werd ik actief voor het museum. Bij iedere expositie wordt er een werkgroep in het leven geroepen, maar eigenlijk ben ik bij iedere expositie betrokken. Inmiddels houd ik me ook bezig met de lezingen. Tevens kwam ik terecht in de stuurgroep die de inhoud vaststelt van Wereld van Wenters in de Meddosestraat en ben nu tevens vice-voorzitter. Het bevalt me allemaal erg goed. Een betere inburgering is bijna niet denkbaar. Mijn vrouw heeft haar draai in Winterswijk ook gevonden.

Bluesmuziek

Daarnaast heb ik een cursus bluesmuziek gegeven bij Boogie Woogie. Dat is een andere hobby van me. De cursus was al snel vol met twintig deelnemers en daarom houd ik deze in oktober weer. In januari volgt dan een cursus 'stromingen in de popmuziek.' Afgelopen jaar heb ik diverse lezingen gehouden over Max van Dam. Dat krijgt zeker een vervolg, want Max laat me niet meer los. We zijn een echt kenniscentrum aan het worden op dat gebied. Onlangs hebben we weer 71 werken mogen ontvangen. Gelukkig hebben we de recent aangekondigde en weer ingetrokken bezuinigingen overleefd. Er komen steeds meer bezoekers naar de museumfabriek en de Wereld van Wenters. Het gaat hier om onze eigen historie, dat is belangrijk om te koesteren!"

Meer berichten