Jeanet Mateman van B&B de Balkende Ezel: 'Als kind had ik al iets met ezels' (foto Lineke Voltman)
Jeanet Mateman van B&B de Balkende Ezel: 'Als kind had ik al iets met ezels' (foto Lineke Voltman) (Foto: )

'Wandelen met ezels is rustgevend'

Lineke Voltman

Bed & Breakfast De Balkende Ezel

"Als kind had ik al iets met ezels, ze zijn lief, klein en aanhankelijk en nooit gemeen. Echt koppig zijn ze niet maar ze hebben wel een eigen willetje. Als ze iets moeten doen wat ze niet willen zijn ze moeilijk in beweging te krijgen. Met wat geduld kun je ze uiteindelijk wel overhalen," vertelt Jeanet Mateman van B&B de Balkende Ezel.

Winterswijk - Voor deze aflevering van 'Zomer in Winterswijk' ben ik een kijkje gaan nemen bij B&B De Balkende Ezel'. Sinds 1999 wonen Jeanet en Johan Mateman op de boerderij van zijn ouders aan de Walienseweg. De pony's, die de vader van Johan in de stallen hield, hebben Jeanet en Johan vervangen door ezels. Jeanet: "We zijn begonnen met een ezel maar aangezien het kuddedieren zijn, was er al snel een tweede. Inmiddels hebben we vijf ezels, daarnaast nog vijf schapen, die als grasmaaiers fungeren, twee konijnen en een hond."

Bed & Breakfast

"Omdat we onze woonboerderij te groot vonden voor ons tweeën, zijn we in 2005 met een B&B gestart. Op de bovenverdieping hebben we drie kamers met eigen badkamer voor gasten gerealiseerd en beneden een ontbijtkamer. Om bekendheid te krijgen heb ik me aangemeld bij B&B Nederland, folders neergelegd bij de VVV en een website laten maken. Tot mijn verbazing draaide ik het eerste jaar al heel goed, vooral in voor- en najaar. Nu komen de gasten het hele jaar door en meestal voor meerdere dagen. Ook na de uitzending over B&B's afgelopen voorjaar, waarin de Balkende Ezel te zien was, hebben we goede reacties gehad. Reservering kan via onze website, B&B Nederland en Booking.com, alleen voor een nacht dient telefonisch contact opgenomen te worden."

Volgens Jeanet heeft ze veel vaste gasten. "Mensen die op familiebezoek gaan of een reunie hebben, bezoekers van de Zwarte Cross of het Steengroevetheater. Er zijn gasten die al voor de 15e keer komen. In de omgeving van de B&B kunnen gasten prachtige wandel- of fietstochten maken maar ook genieten op de verschillende terrasjes van de tuin en het uitzicht.

Ezeltochten

Sinds enkele jaren biedt Jeanet ook ezeltochten van 2, 3 en 4 uur aan, eventueel met picknick. "De prijs begint bij 25 euro voor volwassenen per ezel tot 40 euro afhankelijk van de duur. De picknickmand kost acht euro voor volwassenen en 6,50 voor kinderen. Vooraf krijgen de wandelaars uitleg over de ezel en de route. Een ezel geeft rust en ontspanning en is een geweldige metgezel voor jong en oud. De volwassenen wandelen en kinderen tot 40 kg. kunnen op de ezel zitten."

Theeterras

De B&B beschikt over een theeterras met zelfbediening. Na afloop van de ezeltocht kan men hier een drankje of ijsje nuttigen. Ook wandelaars van de 7,5 km. lange '10.000 stappenroute' van de VVV, met als startpunt de B&B van Jeanet, maken graag gebruik van het theeterras.

www.debalkendeezel.nl

.

Meer berichten