Rotteveel: ''Rook zorgt ervoor dat er geen bijen geplet kunnen worden die op de handvatten van de raat zitten.'' (Foto Lineke Voltman)
Rotteveel: ''Rook zorgt ervoor dat er geen bijen geplet kunnen worden die op de handvatten van de raat zitten.'' (Foto Lineke Voltman)

Imker Henk Rotteveel: 'Beter leefmilieu nodig voor de bijen'

"Zo'n 45 jaar geleden ben ik begonnen met het houden van bijen, nadat ik daarvoor een opleiding had gevolgd. Ik begon met een paar kasten, op een gegeven moment had ik er honderd, momenteel zijn er nog zo'n vijftig." Aan het woord is Henk Rotteveel, wonend aan de Waliënsestraat en imker in hart en nieren. Met veel passie vertelt de imker over zijn hobby: "De bij is zo'n prachtig dier, daar raak ik nooit over uitgepraat, het zijn bijzonder nuttige beestjes."

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Een bijenvolk kan in het hoogseizoen bestaan uit wel 90.000 bijen, vertelt de enthousiaste imker. ''Er is één koningin, zij legt in het seizoen zo'n 1.200 tot 2.000 eitjes per dag. Er zijn zo'n 3000 darren (mannelijke bijen) voor het bevruchten van jonge koninginnen. Bij de bevruchting komt hun geslachtsorgaan naar buiten en omdat die niet terug in het lichaam kan, gaan de darren dood. De overgebleven darren worden door de werksters aan het eind van het seizoen gedood, een 'bezuinigingsmaatregel', zodat er in de winter voldoende voedsel voor de bijen overblijft. De werksters hebben vele taken waaronder het transport en de verwerking van nectar binnen de bijenkast en het verzorgen van de koningin en de larven."

''Naast nectar verzamelen bijen ook stuifmeel. In tegenstelling tot sommige imkers, die de stuifmeel ook verwijderen, laat ik dat in de kasten zitten want als je dat wegneemt ontwikkelen de larven zich minder goed", merkt Rotteveel op ."Mijn vrouw en ik nemen wel elke dag een halve eetlepel stuifmeel omdat het goed is voor de conditie en tegen haaruitval."

Verschillende smaken
Rotteveel: "Tweevijfde deel van de honing haal ik uit de kasten dan blijft er nog genoeg over voor de bijen om de winter door te komen. De honingraten worden van de was ontdaan en daarna geslingerd en na veertien dagen wordt de honing gebotteld. Je hebt verschillende soorten honing afhankelijk van het seizoen en allemaal in smaak verschillend. Van maart tot oktober ben ik met de bijen bezig, een prachtige hobby die verslavend werkt."
Rotteveel heeft nog een tip voor als je gestoken bent door een bij: "Met de nagels van duim en wijsvinger trek je het gifblaasje met de angel eruit en vooral niet wrijven, dan verspreidt het gif zich."

Rondleidingen
In het seizoen geeft Rotteveel ook rondleidingen voor groepen. "Ik vertel ze van alles over de bijen en ik benadruk vooral dat bijen het tegenwoordig niet makkelijk hebben. De reden hiervan is de monocultuur. Een andere oplossing is om bij akkers stroken van enkele meters in te zaaien met zaden van inheemse planten, waardoor zogenaamde 'drachtgebieden' worden ontwikkeld en dat gebeurt op vele plaatsen al. Voor de toekomst hoop ik dat het leefgebied van de bijen weer beter wordt en dat men tevens het gebruik van pesticiden vermindert."

Meer info over rondleidingen: tel. 0543-514792

Meer berichten