Tim en Marloes ten Dolle hebben het strand bij de zwemvijver weer in oude staat teruggebracht. (foto Lineke Voltman)
Tim en Marloes ten Dolle hebben het strand bij de zwemvijver weer in oude staat teruggebracht. (foto Lineke Voltman)

Italiaanse Meren: van smokkelplaats naar recreatiecentrum

Evenals vorig jaar gaan we de komende weken het 'zomergevoel in Winterswijk' benadrukken, nu de vakantieperiode voor veel mensen binnenkort weer gaat beginnen. Naast de bekende toeristische trekpleisters als musea, strandbad, molens en steengroeve, zijn er nog genoeg minder bekende toeristische alternatieven.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Veel oudere lezers zullen goede herinneringen hebben aan de Italiaanse Meren in Kotten, die al in 1896 zijn ontstaan. De huidige eigenaresse van de camping en het recreatiecentrum, Marloes ten Dolle, over de geschiedenis van de Italiaanse Meren: "Eind 19e eeuw verrees vlak over de grens in Duitsland een steenfabriek onder de naam H. Wellman & Cie. De benodigde leem werd echter in Kotten uitgegraven. Nadat de steenfabriek in 1917 failliet ging stopte het pompen waardoor de leemgaten vol water liepen. Boerenknecht en smokkelaar Bernard Roerdinkholder kocht in 1934 het bijbehorende boerderijtje om zijn handel aan Duitsers te verkopen, die wel iets wilden drinken en soms ook bleven slapen als 'de kust niet veilig was'. Het begin van wat uitgroeide tot camping en recreatiecentrum de Italiaanse Meren.''

Vierde generatie
Marloes heeft sinds vorig jaar september samen met broer Tim en haar partner Marcel Höfkes de leiding over het bedrijf. Broer en zus zijn inmiddels de vierde generatie Ten Dolles op de Italiaanse Meren. Het cafeetje is uitgegroeid tot een restaurant met groot terras en de camping bestaat uit 160 vaste plaatsen voor stacaravans - voor het merendeel bezet door Duitsers - en 90 plekken voor toeristische kampeerders.

Zwemvijver
"De grote zwemvijver had vroeger een strand, in de loop der jaren is het verwilderd en onlangs hebben we het weer in ere hersteld. Naast het zwembad maken onze gasten ook hiervan graag gebruik. Verder hebben we veel gerenoveerd en gemoderniseerd met name in het restaurant", merkt Marloes op. "Je kunt hier superlekker eten, de gerechten worden bereid met de beste verse producten. We waren altijd al goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar nu beschikken we ook over nieuwe invalidentoiletten met dubbele en verhoogde brillen."

Liefhebbers van paintball kunnen ook terecht bij de Italiaanse Meren. "We hebben daarvoor een apart terrein in het bos en eventueel verzorgen we ook de catering. Daarnaast hebben we een tennisbaan waar enkele keren per jaar competities gehouden worden en de visvijvers.''

Groene glans
Op de vraag waar de naam Italiaanse Meren vandaan komt zegt Marloes: "Lang geleden merkte een bioloog op dat de groene glans op het water hem deed denken aan de meren in Italië en daarmee was de naam geboren. Ik had liever een andere naam gehad, maar dat kun je nu niet meer veranderen." Als we even later naar de zwemvijver wandelen valt op hoe prachtig hier de natuur is, met tussen de bomen verscholen de diverse meertjes.

Meer berichten