President Smit (l), voorzitter Van Lith en burgemeester Bengevoord openen de expositie met een traditionele jonge borrel.
President Smit (l), voorzitter Van Lith en burgemeester Bengevoord openen de expositie met een traditionele jonge borrel. (Foto: Han van de Laar)

Expositie 130 jaar Vereeniging Volksfeest geopend

"Er valt veel te vertellen over de geschiedenis van ons volksfeest, maar ik doe het nu even in het kort", zo begint Hans Smit, president van het Winterswijkse Volksfeest, zijn toespraak bij de opening van de 'Expositie 130 jaar Volksfeest'. Hij werd hiertoe door de voorzitter van de Vereniging Het Museum, Hans van Lith, uitgenodigd.

(foto"Han van de Laar)

Winterswijk - In december 1888 werd de 'Vereeniging Volksfeest Winterswijk' opgericht. Vanaf 1895 vindt er een optocht plaats. In 1897 wordt er voor de eerste maal een bloemencorso gehouden. Overigens was de kermis in Winterswijk, voor zover bekend, er al vanaf 1543. Naar aanleiding van een aantal excessen door drankmisbruik werd deze in 1875 door het toenmalige College van B & W afgeschaft. Twaalf jaar later organiseerde men opnieuw een feest bij de Harmonie.

Al gauw was de ruimte hier te klein en werd er een eigen eigen feestgebouw gerealiseerd. In 1898 kon de Vereeniging dit in gebruik nemen. Nog steeds wordt rondom de geboortedatum van prinses Wilhelmina, 31 augustus, het feest gehouden.

Veel tradities
"Het Volksfeest kent veel tradities'', vertelt Hans Smit. ''Maar we zijn ook met onze tijd meegegaan. Zo maken dames deel uit van ons bestuur. Daarnaast lopen we nog steeds in jacquet met hoge hoed om zo de muziekkorpsen in de optocht te begeleiden. Het feest is ook uitgebreid met de zondag erbij. Het luiden van de kerkklokken is ook een traditie en kondigt de start aan.''

Smit vervolgt: ''We zijn Cultureel Erfgoed en hebben ervoor getekend dit evenement in de huidige vorm te behouden en over te dragen aan volgende generaties. Het feest is er voor iedereen. We heffen nergens entree. Een echt volksfeest dus!"

Trots
Burgemeester Joris Bengevoord is ook trots op het Volksfeest. Hij kwam er, toen hij nog elders woonde, regelmatig voor terug om te helpen met bouwen en plakken. En om te vieren natuurlijk. "Vroeger kon je nog uitrusten op zondag, maar dat is nu ook verleden tijd. Bij deze wil ik via de president iedereen bedanken voor de inzet aan ons feest. Op naar de volgende 130 jaar!"

Meer berichten