Frank Bosvelt geeft een demonstratie drone vliegen. Het levert unieke foto's op van Winterswijk en omstreken.
Frank Bosvelt geeft een demonstratie drone vliegen. Het levert unieke foto's op van Winterswijk en omstreken. (Foto: Han van de Laar)

Frank Bosvelt : 'Drone fotografie erg mooi om te doen'

"Met fotograferen ben ik begonnen toen ik een jaar of 30 was", geeft Frank Bosvelt (56) aan. "Toen woonde ik nog in Arnhem en ik ging daar vaak de natuur in. Dat was ook aanvankelijk mijn specialisme. Nu ook nog wel, maar het maken van foto's en filmpjes met één van mijn twee drones vind ik nog mooier om te doen. Nu is het meer de natuur vanuit de lucht gezien. Ook evenementen komen aan bod."

(door Han van de Laar)

Winterswijk – Iedereen heeft wel foto's van Frank gezien, zoals op de voorpagina van de Winterswijkse gemeentegids, waarop een luchtfoto is afgebeeld. Die is van hem. Verder maakt het Foodtruck Festival Lust gebruik van zijn foto's. Frank: "Niet alleen vanuit de drone hoor, ook foto's die ik vanaf de grond maak." Op de voorkant van de huis-aan-huis collectefolder van Vereeniging Volksfeest staat een luchtfoto van de Markt. Evenals de foto's links en rechts eronder. Trouwens in de hele folder staan veel foto's van Frank. Tevens worden deze regelmatig in andere bladen gebruikt, zoals voor een tijdschrift van architecten.

Hoewel hij steeds bekender wordt in de wereld van de drone fotografie gaat Frank er toch niet zijn beroep van maken. "Ik ben door omstandigheden arbeidsongeschikt, als ik mezelf goed in acht neem gaat het wel. Daarom vermijd ik zoveel mogelijk stress en druk."

Dat Frank is gaan fotograferen, heeft ook wel met technische ontwikkelingen te maken. "Ik ben serieus begonnen toen er camera's op de markt kwamen met van die disks. Daarop kun je een paar foto's maken en die dan inladen op je computer. Ook de opkomst van de sociale media, zoals Facebook en Instagram, waar ik op te vinden ben, heeft daaraan een bijdrage geleverd. Je kunt nu ook je foto's publiceren en dat is leuk om te doen. Ook al blijft het een hobby, naamsvermelding vind ik wel prettig. Dan heb je toch eer van je werk."

Melkweg
Frank vliegt met twee drones. Hij heeft ze in de afgelopen jaren steeds kleiner en beter zien worden. Hij gaat ook graag 's nachts op pad. Met een gewone camera fotografeert hij dan de Melkweg en de sterrennevels. "In deze regio is nog niet zoveel lichtvervuiling, dus kun je mooie foto's maken." Bang dat hij bij het vliegen drones kwijt raakt, is hij niet. "Ze zijn tegenwoordig zo geavanceerd. Als er wat is, vliegt de drone terug naar het startpunt. Bij het wegvliegen, zijn de coördinatoren al ingescand."

Maakte Frank voorheen gebruik van de iPad als monitor, nu heeft hij een Crystal Sky scherm en aan de drones hangen goede camera's. Dat geeft echt mooie resultaten. "En", zo voorspelt hij, "de techniek staat niet stil. Die gaat maar door."

Richtlijnen
Dat het drone vliegen uit de hand loopt, gelooft hij niet. ''Vanaf volgend jaar komen er richtlijnen in heel Europa. Dan moet je ook gecertificeerd en geregistreerd zijn. Dat ben ik overigens al, ook voor Duitsland. Drone vliegers willen zelf geen incidenten, dat komt hun naam niet ten goede.''

Frank geeft graag meer informatie via winterswiek@live.nl of 06 41138389.

Meer berichten