Rita Oonk (l) en Detsy Nekkers genieten tijdens de rustpauze bij Sevinkmölle van hun koffie met gebak. (Foto: Lineke Voltman)
Rita Oonk (l) en Detsy Nekkers genieten tijdens de rustpauze bij Sevinkmölle van hun koffie met gebak. (Foto: Lineke Voltman)

Leuke contacten met Fiets4daagse: 'Gezellig samen fietsen, 't klikte meteen'

"Met iets minder deelnemers dan vorig jaar - dat was een topjaar met 1500 deelnemers per dag - is de 15e Winterswijkse Fiets4daagse weer een groot succes geworden," zegt Adrie Bengevoord van de organisatie WFevenementen. "Gezien de weersverwachting hebben we besloten de aanvangstijd met een uur te vervroegen naar 8.00 uur. Dinsdag was een hete dag, maar de andere dagen was het prima weer."

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Bij het start- en eindpunt in de kantine van FC Trias zit de sfeer er goed in. Deelnemers die de tocht uitgereden hebben zitten aan een drankje en op de muziek van duo Fre-j-af wordt zelfs door enkelen gedanst. "Ook bij de rustpunten is gezorgd voor muziek, door de ondernemers of door de organisatie", vertelt Bengevoord.

Tijdens de Fiets4daagse worden ook leuke contacten gelegd blijkt uit het verhaal van Janny en Tonny. "Ik ben geboren in Winterswijk maar woon al 50 jaar in Heerlen maar doe nog steeds heel graag mee met de Fiets4daagse," merkt Janny op. "De eerste dag ontmoette ik Tonny uit Winterswijk. We kwamen tegelijk bij de finish en hebben even met elkaar gepraat. De volgende dag kwam ik Tonny bij toeval weer tegen en op woensdag hebben we besloten samen te fietsen." Tonny vult aan: "Het klikte meteen en het is heel gezellig."

Mooie routes
Ieder jaar komen de deelnemers uit het hele land. Zo ook Cees en Krijna Naaktgeboren uit Rockanje. "We fietsen veel vierdaagsen, maar Winterswijk steekt er met kop en schouders bovenuit wat fietsroutes betreft. Veel bospaden en een goede bewegwijzering." Zoals vele deelnemers maakt ook het echtpaar met hun camper gebruik van een plaatselijke camping waar ze tot maandag verblijven. "Het is hier heerlijk rustig, bij ons zit je vlak bij de Europoort, waar veel omgevingsgeluid is.'

Koffie met gebak
Traditiegetrouw zitten Detsy Nekkers en Rita Oonk aan de koffie met gebak bij de Sevinkmölle. "We fietsen al 13 jaar samen de vierdaagse. Meestal 40 kilometer maar vanwege het weer hebben we besloten dit keer de 25 kilometer te fietsen." Ook de dames roemen de natuur: "We komen nog steeds op plekken waar we nooit geweest zijn."

Deelnemers, die minimaal drie dagen meerijden, doen mee aan de gratis verloting op vrijdagmiddag. Naast kleine prijzen is de hoofdprijs een fiets, zoals elk jaar beschikbaar gesteld door de plaatselijke rijwielhandelaren.

E-bike 
Het aantal deelnemers met een e-bike neemt nog elk jaar toe," constateert Bengevoord. "Zeker 40% maakt gebruik van een dergelijke fiets en ook voor scootmobielen is de tocht goed te doen." Dat blijkt als ik Yvonne Boerakker uit Ulft ontmoet. "Alle wegen zijn ook voor mij goed berijdbaar, alleen moet ik oppassen met los zand."

Meer berichten