Tineke Zomer is op werkbezoek bij de ROVA. Samen met chauffeur-belader Clemens Meijer doen ze een dienst in het buitengebied.
Tineke Zomer is op werkbezoek bij de ROVA. Samen met chauffeur-belader Clemens Meijer doen ze een dienst in het buitengebied. (Foto: Han van de Laar)

Wethouder Tineke Zomer: 'We hebben vertrouwen in de toekomst'

Wethouder Tineke Zomer van GroenLinks is sedert 28 februari één van de drie nieuwe Winterswijkse wethouders. Door de breuk tussen het CDA en WB, moest er een nieuw college worden. Dat college bestaat nu uit WB, VVD, PvdA en Groen Links. In vier achtereenvolgende edities komen de drie nieuwe wethouders en daarna Wim Aalderink (WB) aan het woord. In deel drie: Tineke Zomer.

(door Han van de Laar)

Winterswijk – Tineke, kun je iets over jezelf vertellen?

"Ik ben in Meddo geboren in 1961. Tot mijn vierde heb ik daar gewoond. Mij vader werkte bij de boterfabriek en was melkboer. Ik ben dus een echte dochter van de melkboer. Omdat we van huis uit streng gereformeerd waren, was het katholieke Meddo eigenlijk geen goede plaats om te wonen, althans dat vonden mijn ouders. Ik ging in Winterswijk naar de brugklas en vanaf twee atheneum naar de Christelijke Scholengemeenschap Aalten. Ik ben, dom genoeg, niet verder gaan studeren, maar werd praktijkassistente bij een oogarts. In 1984 ben ik doorgestroomd naar het SKB en heb daar in de loop van de jaren verschillende functies bekleed, waarvan de laatste drie jaar als klachtenfunctionaris."

Was je altijd al politiek geïnteresseerd?

"Ja, ik ben een politiek dier en voel me verantwoordelijk voor mijn omgeving. Vroeger stemde ik al PPR en vanaf 2005 ben ik lid van GroenLinks. Zij vroegen destijds aan Koningin Beatrix, die haar zilveren jubileum vierde, om een generaal pardon voor alle asielzoekers. Dat vond ik zo'n sympathiek idee dat ik lid werd."

En de Winterswijkse politiek?

"Omdat ik lid van GroenLinks was, nam Henk Kok, die de regio vertegenwoordigde, contact met me op. Of ik ook interesse had mee te doen met Progressief Winterswijk. Dat leek me wel boeiend en ging me erin verdiepen. Ik kwam in 2006 op nummer drie op de lijst voor de lokale verkiezingen. Ondertussen was ik bestuurskunde gaan studeren bij Saxion in Enschede. Dat kwam goed van pas. Van 2006 tot 2010 werd Henk Kok onze wethouder en zelf kwam ik in 2007 in de raad."

Van de raad naar wethouder!

"Vorig jaar werden we jammer genoeg niet gevraagd door het CDA, maar na de breuk met WB stond het CDA al snel buitenspel. Op basis van gelijkwaardigheid wilde WB verder met de VVD, PvdA en GroenLinks. Dat klikte meteen en sprak ons zeer aan. Geen machtspolitiek, niet het uitvergroten van de verschillen, maar samen oplossingen zoeken voor Winterswijk. Overigens had ik er ook geen geheim van gemaakt, in te zijn voor het wethouderschap. Na ruim 35 jaar SKB heb ik daar ontslag genomen. Ik zie wel wat er hierna komt."

Ben je tevreden met je portefeuille en wat is je ambitie?

"Sterker nog, iedereen van ons is zeer tevreden. Dit past ons ook. We hebben allemaal onze 'eigen' speerpunten. In mijn portefeuille zit Duurzaamheid, Klimaat, Milieu en Mobiliteit. We zetten nu volop in op een energieneutraal Winterswijk in 2030. Het verduurzamen van de samenleving levert werkgelegenheid op, dus het mes snijdt aan twee kanten. We hebben als opdracht de aarde goed te gebruiken. Daar gaan we voor, binnen het college trekken we samen op. Dat is heel fijn. De sfeer binnen het college is goed. We gaan allemaal voor het belang van Winterswijk. Zoals het er nu naar uitziet, wil ik in 2022 weer lijsttrekker worden en met deze coalitie verder gaan!"

Meer berichten