Het droneteam van de Wildbeheereenheid trekt er in de periode van begin mei tot begin juli gemiddeld zo'n vier keer per week op uit om in weilanden reekalveren op te sporen.
Het droneteam van de Wildbeheereenheid trekt er in de periode van begin mei tot begin juli gemiddeld zo'n vier keer per week op uit om in weilanden reekalveren op te sporen. (Foto: Wildbeheereenheid Winterswijk)

Droneteam WBE redt 100ste reekalf

"Normaal beginnen we om 5 uur 's ochtends maar in dit geval hebben we voor jullie 7 uur aangehouden", zegt bestuurslid Gosse Visser van Wildbeheereenheid Winterswijk e.o. (WBE) en lid van het droneteam, tijdens de bijeenkomst aan de Brandenweg in het Woold. Hier verwacht men het 100ste reekalf door het inzetten van een drone te kunnen redden.

Lineke Voltman

Winterswijk - Visser: "Met een drone kunnen we sneller en zorgvuldiger zoeken dan voorheen. Sinds drie jaar beschikken we hierover dankzij sponsoring door het Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL). Een piloot bestuurt de drone, uitgerust met een warmtebeeldcamera, die op 30 meter hoogte vliegt en in een paar minuten een hectare kan afzoeken.

Wanneer op de monitor een wit vlekje te zien is, wordt een jager naar de bewuste plek geleid om te zien of het om een reekalf gaat of iets anders, bijvoorbeeld een haas. Heel jonge dieren blijven liggen, die brengen we naar de bosrand, we proberen het dier niet aan te raken door graspollen te gebruiken. Oudere kalfjes rennen vaak weg, maar ook dan is ons doel bereikt."

Dierenwelzijn
Het droneteam bestaande uit tien personen en onderdeel van de Wildbeheereenheid trekt er in de periode van begin mei tot begin juli gemiddeld zo'n vier keer per week op uit om in weilanden reekalveren op te sporen.

"De meeste agrariërs waarschuwen ons wanneer ze gaan maaien en de dag daarvoor gaan we op zoek. Onze motivatie is uiteraard het dierenwelzijn, we willen voorkomen dat de dieren gedood worden door de maaimachine maar ook om te voorkomen dat er kadavers in het voedsel van koeien terecht komen, dat is voor deze dieren dodelijk", weet Visser.

Bedanken
Vol spanning kijken we mee op de monitor: zou er een witte vlek te voorschijn komen? Na een tijdje is het zover. In het eerste weiland wordt iets gezien en de 'jager' met in zijn kielzog enkele persmensen wordt door het team geleid naar de plek. Als hij er dicht genoeg bij is zien we een kalf wegrennen. Hetzelfde gebeurt in het tweede weiland. Dit kalf rent recht op ons af, blijft een tijdje staan alsof het wil bedanken voor zijn redding en gaat dan richting Duitsland. Volgens het droneteam hebben we net het 100ste geredde kalf gezien. Omdat het nog vroeg is wordt in een derde weiland de drone opnieuw ingezet. Ook hier wordt een kalfje aangetroffen maar omdat dit land nog niet gemaaid gaat worden laat men het kalfje met rust. Het redden van het 100ste kalf moet natuurlijk gevierd worden. Uit een koffer komen flesjes bitter te voorschijn waarna getoast wordt op het heugelijk feit!

Hoe kouder hoe beter
De mensen van het droneteam zijn allemaal vrijwilligers. Gerrit Nijweide: "We wisselen elkaar af wat taken betreft, iedereen kan de apparatuur bedienen. We starten altijd om 5 uur 's ochtends wanneer de natuur koud is aangezien we met een warmtecamera vliegen. Hoe kouder hoe beter je kalfjes kunt vinden. Enkele vrijwilligers doen dit werk naast hun gewone baan en dan zijn de dagen wel lang, maar we doen het allemaal met plezier."

Bijzondere vondsten
"We hebben een keer een zwart kalfje gevonden en dat is uniek", merkt Visser op als ik vraag naar bijzondere vondsten. "Soms denk je dat je iets ziet wat op een kalf lijkt, maar dan zijn het bijvoorbeeld paaltjes waar de zon op schijnt.''

Meer berichten