Molenaar Jan van De Germaan in een indrukwekkende scène: "Als hier maar eens wat minder 'gevioleerd' werd!"
Molenaar Jan van De Germaan in een indrukwekkende scène: "Als hier maar eens wat minder 'gevioleerd' werd!" (Foto: Betty Wassink )

TOEP weet met Luiwerk gevoelige snaar te raken

Met het openluchtspel Luiwerk heeft toneelvereniging TOEP een bijzondere editie toegevoegd aan de lange rij openluchtspelen sinds 1966. Tijdens de uitverkochte première bij Molen Bataaf raakte ze letterlijk de gevoelige snaar bij het publiek.

(door Betty Wassink)

WINTERSWIJK - Dan weer ingetogen, dan weer uitzinnig zoals toeschouwers van TOEP gewend zijn, werd het verhaal van molen De Germaan ten tonele gebracht tegen de achtergrond van de schitterende molen. Auteur Theo Soontiëns schreef Luiwerk op basis van de rijke historie van Molen Bataaf en vulde dat aan met fabels en sprookjes. Zelfs de molenwieken van De Germaan, zoals de molen heet in het stuk, spelen een rol in dit prachtig geschreven stuk.

Regisseur Peter Schot heeft met de spelers zijn laatste openluchtspel met TOEP tot een juweeltje gemaakt. Taferelen met paard en wagen en een oude tractor werden afgewisseld met verrassende scènes hoog in de molen en op de molenbelt als tweede verdieping van het toneel in de bijzondere entourage.

Als toeschouwer word je in taferelen die elkaar snel opvolgen meegenomen in het leven van de molenaar, die weinig tegenspoed bespaard blijft. Harry Kruisselbrink zette op indrukwekkende wijze Jan van de Germaan neer, die worstelt met zijn molenaarsbestaan en de toekomst van zijn molen. Dat zijn beide zoons geen interesse tonen in het ambacht is zijn grootste zorg. Dochter Willy (Ilse Dibbets) doet haar best om na haar moeders dood haar vader bij te staan, maar stuit op dezelfde koppigheid, die haar broers deed besluiten de molen te verlaten.

Ontroering
Gebruiken in de 'naoberschap' als borrels, feestjes en muziek zijn bekende ingrediënten voor TOEP, maar met Luiwerk hebben de Kottenaren andermaal laten zien meer in huis te hebben. De beide nieuwsgierige maar hulpvaardige buurvrouwen, personages op het lijf geschreven van Anita Roerdinkholder en Christien te Selle, zorgen samen met de drie boeren uit de buurt die regelmatig langskomen, voor de vrolijke noot, maar schitteren ook in mooi ingetogen ontroerende scènes. TOEP vond de perfecte balans tussen ontroering en ontlading.

Viool
De vioolmuziek als rode draad in Luiwerk is een geweldige vondst van de auteur en werd fenomenaal ingevuld door Beer Swildens als zoon Geurt, met ook een indrukwekkend duet met 'zigeunerdochter' Ava bij het invallen van de duisternis. Ook Niels te Selle als de droogkomische zoon Evert had een glansrol.

Professionele geluidsversterking zorgde voor perfecte verstaanbaarheid van alle spelers. Auteur Soontiëns was desgevraagd zeer onder de indruk van de voorstelling. "Ze hebben met hun eigen invulling en taalgebruik nog zoveel aan beleving aan het script toegevoegd."

Er volgen vanavond (15 juni), vrijdag 21 en zaterdag 22 juni nog drie opvoeringen van Luiwerk. Kaarten zijn verkrijgbaar bij theater de Storm.

www.toep.nl

Meer berichten