Tuin de Morgenzunne van Janneke Helleman en Wiebe Poppe.
Tuin de Morgenzunne van Janneke Helleman en Wiebe Poppe. (Foto: PR)

Open tuinen Morgenzonweg: 'Bezoekers komen uit het hele land'

Aan het einde van de Morgenzonweg liggen twee verrassend grote privétuinen die van 11 juni tot en met 30 juli iedere dinsdag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken zijn. Beide tuinen zijn ongeveer 100 meter diep want ze lopen helemaal door tot het ziekenhuisterrein. Achterin staan eiken die veel ouder zijn dan de huizen.

Winterswijk - De locatie alleen al is prachtig en er wonen enorme tuinliefhebbers die er ieder op heel eigen wijze een mooie tuin van hebben gemaakt. Zij genieten zelf elke dag van hun tuinen en op dinsdagen vinden ze het leuk om dat met anderen te delen. ''We krijgen elk jaar trouwe bezoekers uit Winterswijk en ook uit Duitsland. Dat is erg leuk''. Via de folder die bij de VVV ligt, komen er daarnaast vakantiegangers uit het hele land, zo blijkt uit de gastenboeken. De commentaren zijn eigenlijk altijd positief en soms ook heel creatief.

De Morgenzunne 
Op nummer 136 ligt De Morgenzunne van Janneke Helleman en Wiebe Poppe. 'Wij wonen hier nu elf jaar en hebben het huis gekocht vanwege de grond. We wisten dat we er een mooie tuin van wilden maken, maar hadden geen ontwerp klaarliggen. De ideeën zijn langzaamaan ontstaan in de eerste jaren dat we hier woonden en het huis aan het opknappen waren'. Het is een tuin geworden met wandelpaden tot achterin. De wandeling begint in de siertuin vlak achter het huis met kleurrijke borders en een rechte vijver. Aan het eind van de siertuin staat een in vorm gesnoeide conifeer, waarachter de nutstuin begint, met een boomgaard en moestuin. Dan kom je langs een grote vijver met vlonder en moerasje. Aan het eind van deze vijvertuin staat een kastanjeboom en daarachter, onder de eiken ligt een bijzondere schaduwtuin. Voor veel bezoekers is dit achterste gedeelte de grootste verrassing. 'We hebben her en der bankjes neergezet om even rustig te kunnen genieten van wat er te zien en te horen is'.

Liefhebberstuin
Op Morgenzonweg 150 ligt 'de Liefhebberstuin' van Lidy en Tonnie Buil. Deze tuin gaat voor het elfde jaar open. Ook de voortuin is de moeite waard. Net als de strook naast het huis, waar hosta's staan in vele kleuren en maten. Eenmaal achter het huis wordt het oog getrokken naar twee grote, tegenover elkaar liggende borders in een iets verdiept gedeelte van de tuin. De opbouw naar vorm en kleur verraadt de enorme kennis van planten van Lidy, die ze zelf opkweekt in het achterste gedeelte van de tuin en te koop aanbiedt aan bezoekers. Daartussenin ligt nog een grote vijver met watervalletje, omgeven door welig groeiende en voornamelijk witbloeiende planten. Mooie hagen scheiden de verschillende tuinkamers van elkaar, waardoor de tuin een formelere uitstraling heeft.

Hoewel het formaat van de tuinen vergelijkbaar is, is het ontwerp totaal anders. Dat maakt het ook zo leuk om beide tuinen te bezoeken. In beide tuinen is koffie en thee verkrijgbaar. De entree is gratis, een kleine gift is welkom.

Meer berichten