Wilma Kamerman tussen de kasten en laden vol met medicijnen, viert haar veertigjarige jubileum als apothekersassistente.
Wilma Kamerman tussen de kasten en laden vol met medicijnen, viert haar veertigjarige jubileum als apothekersassistente. (Foto: Han van de Laar)

Wilma Kamerman 40 jaar in apothekersvak

"Toen ik de apothekersopleiding deed, was rekenen een belangrijk vak", zegt Wilma Kamerman. "Er werden namelijk in die tijd heel veel medicijnen zelf gemaakt en daarvoor moest je goed kunnen rekenen. De samenstelling van drankjes, zalfjes en poeders luisterde enorm nauw. Op 17 juni 1979 is Wilma begonnen als apothekersassistente. Nu viert ze haar veertigjarig jubileum bij de Benu Apotheek Gasthuisstraat.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Wilma is bij toeval apothekersassistente geworden. Na de Mavo wist ze eigenlijk nog niet goed wat ze wilde. Ze koos voor de tweejarige opleiding apothekersassistente in Hengelo. Dat kwam eigenlijk omdat ze al een vakantiebaantje had bij apotheek Koen in de Wooldstraat. Ze deed schoonmaakwerkzaamheden. Bij mevrouw Ceuleers van apotheek Koen kon ze stage lopen als ze de opleiding ging volgen. Dat was drie dagen school en één dag stage. De keuze was toen niet moeilijk meer.

Nog een reden om goed te kunnen rekenen was dat destijds aan iedere klant werd gevraagd: 'particulier of ziekenfonds?' Als het particulier was, kwam de volgende vraag: 'contant of op rekening?'. Dan was het uitrekenen van de kosten van belang. Met de komst van de computer is dat allemaal wel flink veranderd. Ook de medicijnen worden niet meer zelf gemaakt.

Hecht team
Wilma: "Dat het team van Apotheker Fons Bakker een hecht team is, blijkt wel uit de vele jubilarissen. Dit jaar in totaal vier: één van 12,5, twee van 25 en dan ik met 40 jaar. Volgend jaar volgt opnieuw een 40-jarig jubileum van een collega. Of er veel veranderd is? Ja en nee. De mensen willen vaak nog steeds hun verhaal kwijt. Daar is niet altijd tijd voor en ook de open balie maakt dat het wel eens lastig is om dieper in te gaan op de gesprekken. We beschikken overigens wel over een afgesloten ruimte, dus dan is een vertrouwelijk gesprek wel mogelijk.

Drukker
Verder is het werk voor mij fysiek wel zwaarder geworden. Je staat de hele dag en moet veel strekken en bukken om de medicijnen te pakken. Dan merk je toch wel dat je een dagje ouder wordt. De computer heeft ons werk wel makkelijker gemaakt, maar niet overgenomen. Sterker nog, het is alleen maar drukker geworden. Er worden meer medicijnen voorgeschreven dan vroeger. We werken hier nu met zo'n vijftien assistentes.

Mondiger
Mensen zijn mondiger en er wordt veel op internet opgezocht. Ook verzekeraars hebben meer invloed. Zij bepalen in steeds meer wat de arts moet voorschrijven. We merken vaker dat bepaalde medicijnen er niet meer zijn en denken dan mee over alternatieven. Die zijn er meestal wel. Agressie? Nee, dat valt reuze mee. Eén keer heb ik een klap gehad, dat was van een verwarde vrouw. Dat had niets met een ontevreden klant te maken." Een leuke anekdote van lang geleden: ''Een klant vroeg bij het herhaalrecept van een laxeerdrankje om gaasjes. Ze dacht namelijk dat ze het op haar anus moest aanbrengen...''

Meer berichten