Molenaar Jan (Harrie Kruisselbrink) en zijn zoon Geurt (Beer Swildens) voor molen De Germaan.
Molenaar Jan (Harrie Kruisselbrink) en zijn zoon Geurt (Beer Swildens) voor molen De Germaan. (Foto: Geert Leemkuil)

Molen Bataaf wordt voor twee weken molen De Germaan

Na ruim anderhalf jaar van voorbereiding is het vrijdag 14 juni zover; het openluchtspel ‘Luiwerk’ van toneelvereniging TOEP in samenwerking met Molen Bataaf gaat in première.

Winterswijk - Bij Molen Bataaf speelde al langer het idee om een openluchtspel op te voeren rondom de molen. Ook bij toneelvereniging TOEP was het wel eens ter sprake gekomen om een openluchtspel op een andere locatie op te voeren dan de vertrouwde thuisbasis ’t Wieber in Kotten. Eind 2017 werd de regisseur van toneelvereniging TOEP, Peter Schot, door Molen Bataaf uitgenodigd voor een eerste verkenning. Al snel waren beide verenigingen enthousiast over deze samenwerking.

In de het najaar van 2018 is de schrijver van het toneelstuk, Theo Soontiëns, benaderd om een stuk te schrijven dat zich in, op en rondom Molen Bataaf afspeelt. Om het script te kunnen schrijven, heeft Theo zich laten inspireren door verhalen over de geschiedenis van de molen. Deze anekdotes heeft hij gebruikt, maar vooral aangevuld met eigen ideeën en verzinsels. Het toneelstuk gaat dus niet over de geschiedenis van Molen Bataaf, maar wie de geschiedenis kent, zal zeker details herkennen.

'De Germaan'
Omdat het niet over de geschiedenis van Molen Bataaf gaat, is er voor gekozen om de molen in het stuk ‘De Germaan’ te laten heten. De molenaar van deze molen, Jan, is druk in de weer met de eventuele opvolger voor zijn molen. Wanneer zijn vrouw Kitty, na dochter Willy, van zoon Geurt bevalt, kan zijn geluk niet op. Eindelijk is zijn opvolger daar! Het gezin verkeert 18 jaar later echter in crisis, zowel in privésfeer als op economisch gebied. Wanneer blijkt dat Geurt andere ambities heeft dan het overnemen van de molen van zijn vader, zijn de rapen gaar.

Laatste toneelstuk
Begin dit jaar is regisseur Peter Schot begonnen met de repetities met zijn spelersgroep. Voor Peter is het zijn laatste openluchtstuk dat hij zal regisseren. Volgend jaar stopt hij na 32 jaar en 40 voorstellingen als vaste regisseur van toneelvereniging TOEP.

Naast de première-avond is de voorstelling ook op zaterdag 15, vrijdag 21 en zaterdag 22 juni te zien. Het toneelstuk wordt opgevoerd bij Molen Bataaf, Bataafseweg 20a te Winterswijk. De aanvang is om 21 uur en vanaf 20.00 uur is het publiek welkom om een kopje koffie te komen drinken. Ook in de pauze en na de voorstelling is er gelegenheid om gezellig bij te kletsen onder het genot van een drankje. Kaarten zijn voor 17.50 euro verkrijgbaar bij theater De Storm (www.theaterdestorm.nl) of ’s avonds aan de kassa indien het niet is uitverkocht. Voor meer informatie, bekijk www.toep.nl en houd onze Facebook-pagina in de gaten.

Meer berichten