Herken je klassiekers met Societeit Het Pakhuys

Hoe vaak komt het niet voor dat je muziek hoort die je direct mee kunt neuriën, maar waarvan je geen idee hebt van wie het is. Denk maar aan de reclame van Silan Wasverzachter, waar de fles zo fraai vertraagd in een zachte stapel handdoeken viel. Met op de achtergrond dat prachtige “ta ta ta taaadaaam” (u hoort de klanken nu vast al in uw hoofd). Wie weet dat dat stuk ‘also sprach Zarathustra’ heet en gecomponeerd is door Richard Strauss in 1896? En dat het in 1968 weer gebruikt is als themamuziek in de film ‘2001: A Space Oddyssey’ en het daar grote bekendheid mee kreeg? U? Ja? Chapeau!

Eind 2016 begin 2017 hebben we al een 2-tal avonden bijzondere klassieke werken besproken. We gaan nu net een stapje verder…… we gaan o.a. naar de Arnhemse Schouwburg voor de voorstelling Barbiere di Siviglia met aansluitend een Meet & Greet.

In deze Klassiek voor Iedereen wordt de achtergrond van de Barbiere di Siviglia op 3 oktober besproken om aansluitend met elkaar de voorstelling op 5 oktober te bezoeken en achter de schermen een kijkje te nemen.
We leren vooraf meer over de tijd en de omstandigheden waarin iets gecomponeerd is, wat voor mensen die beroemde componisten nu eigenlijk waren en welke relaties deze mannen (ja de beroemde muziekstukken werden bijna uitsluitend door mannen gecomponeerd) onderhielden en hoe deze van invloed waren op het werk. Daardoor gaat het veel meer leven.

Daarnaast wordt natuurlijk het verhaal belicht dat de componist met het stuk wil uitdragen, hoe de wisselingen en overgangen daaraan bijdragen en welke instrumenten om welke reden werden ingezet maar ook welke personages we zullen zien in Barbiere di Siviglia. Alleen als al die elementen op een juiste manier zijn samengevoegd wordt de ziel van de luisteraar geraakt. Zakdoekjes mee dus!

De laatste bijeenkomst is op 10 oktober waar we een door u gekozen muziekstuk zullen behandelen en nog eens napraten over de voorstelling. U merkt het, het worden weer bijzondere bijeenkomsten! Wij hopen dat veel mensen zich op zullen geven. We hebben minimaal 15 enthousiaste leden of niet-leden nodig om dit financieel mogelijk te maken. Wilt u zeker zijn van een plek? Geef u dan op voor 15 juni. En neem vooral een vriend of vriendin mee, om zo samen de diepere gronden van de klassieke muziek te verkennen.

sd


Klassiek voor iedereen (3 bijeenkomsten)

Data:
Donderdag 3 oktober | inzicht in de Barbiere di Siviglia
Zaterdag 5 oktober Schouwburg Arnhem voor voorstelling Barbiere di Siviglia + Meet & Greet
Donderdag 10 oktober| muziekstuk naar keuze bespreken en napraten

Tijden:        Donderdagen van 20.00 – 22.00 uur
        Zaterdag betreft een avondvoorstelling

Prijs:        € 99,-- voor leden & € 125,-- niet leden.
prijs voor 3 bijeenkomsten inclusief één welkomsdrankje maar exclusief vervoer.
Betaling dient bij opgave, vooraf gedaan te worden.
        *We hebben opties gevraagd voor 1e rang plaatsten bij de Schouwburg Arnhem.

Locatie: Sociëteit Het Pakhuys
        De Kloksteeg 50
        7101 GS Winterswijk

Deze bijeenkomsten worden wederom gegeven door Wouter Schmidt.

Opgave
Opgeven kan per mail bij Tineke van der Linden: info@societeithetpakhuys.nl. Van haar ontvangt u alle betalingsgegevens. Zodra het bedrag is overgemaakt is de reservering definitief.

We hebben een aantal kaarten in optie op de Barbiere di Siviglia tot 15 juni a.s. Hoewel de bijeenkomsten nog ver weg zijn dient u zich op te geven voor die datum. De bijeenkomst gaat door bij opgave & betaling van minimaal 15 personen.


Wouter Schmidt
Wouter Schmidt kent de muziekwereld op zijn duimpje. Hij heeft aan het conservatorium gestudeerd en daar het diploma Uitvoerend Musicus Viool behaald. Ook heeft 2 jaar Muziekwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, alvorens als violist bij het Gelders Orkest aan te treden.

Nu is muziek maken een prachtig vak dat hij vol passie uitoefent. En die passie brengt hij ook graag over op anderen. Dat doet hij met name tijdens muziekreizen, waarbij hij zijn gasten meeneemt naar plaatsen waar de Klassieke muziek geboren is om daar vol enthousiasme te vertellen over componisten, artiesten en muziekstukken. Het hoe en waarom wordt door hem geduid, evenals de plek die het in de historie van de klassieke muziek inneemt.

Voor meer informatie over Wouter Schmidt kun je kijken op: http://www.wouterandfriends.nl

Meer berichten