Gevlekte Orchis Foto: Natuurmonumenten-Michel Hol gevlekte orchis
Gevlekte Orchis Foto: Natuurmonumenten-Michel Hol gevlekte orchis

Wandeling door het Meddose veen en het Wooldse veen

In juni kunnen natuurliefhebbers mee op twee leuke wandelingen met de boswachter. Op 16 juni een bloemrijke wandeling in het Meddose veen en klein stukje Korenburgerveen en op 23 juni wordt er gespeurd naar hagedissen in het Wooldse veen.

Genieten van voorjaarsbloeiers in het Meddose veen
Op zondag 16 juni van 9.30-11.30 uur kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen tijdens een wandeling door het Meddose veen (en een klein stukje Korenburgerveen). Tijdens deze wandeling geniet je van de rust in het veen en de kleurrijke orchideeën die de boswachter weet te staan. Kosten € 5,- voor leden van Natuurmonumenten en € 8,- voor niet-leden. Tickets zijn alleen van tevoren te koop via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten

Samen met de boswachter ontdek je de kleurenpracht van het Meddose veen en een klein stukje Korenburgerveen. Je krijgt de kans om een prachtig orchideeën te bekijken op een plekje dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. De gevlekte orchis bloeit bij de juiste omstandigheden uitbundig rond deze tijd. De gids laat je zien hoe dit juweeltje aan zijn naam komt.

Vervolgens wandel je verder door het fraaie Meddose veen. In deze tijd van het jaar siert het veenpluis met zijn witte pluizen het veen. Je moet wel goed ter been zijn op het smalle planken pad. De rust in het gebied straalt op je af. Zeker vanaf het uitkijktorentje dat je onderweg kunt beklimmen. Wie weet zie je vanaf daar een roofvogel jagen boven het veen.

Op zoek naar hagedissen in het Wooldse veen
Op zondag 23 juni kan je samen met een reptielenexpert op zoek naar hagedissen in het Wooldse veen. De wandeling start om 9.00 uur en voert door het bijzonder mooie hoogveengebied dat op de grens met Duitsland ligt. Kosten € 5,- voor leden van Natuurmonumenten en € 8,- voor niet-leden (kinderen lid € 4,-, kinderen niet lid € 7,-). . Deze wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Tickets zijn alleen van tevoren te koop via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten

Hagedissen zijn koudbloedig en moeten zich daarom 's ochtends eerst opwarmen voordat ze naar voedsel kunnen zoeken. Het plankenpad dat door het veen slingert is een ideale opwarmplek. Tijdens wandeling maak je kans dan ook kans om daar hagedissen te zien. Ook ga je op zoek naar andere opwarmplekjes in het veen en krijg je antwoord op vragen als: 'Waar vinden hagedissen verkoeling op zeer warme zomerse dagen? Wat eten ze eigenlijk? En waar vinden ze hun voedsel?' Kortom; je leert de hagedissen van het Wooldse veen kennen.

Ook als de hagedissen zich niet laten zien, is het genieten in het Wooldse veen. Het is één van de nog laatst levende hoogveengebieden in Nederland. Bijzondere planten als zonnedauw en moerasaardbei zijn er te vinden. Vogels zingen er lustig op los en met wat geluk laat de prachtig gekleurde blauwborst zich zien.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl en Facebook Achterhoek Natuurmonumenten

Meer berichten