Pleun Kruidenier in zijn fraaie tuin, omringd door zijn vele wandelschoenen. 'Ik loop en fiets nog zoveel mogelijk.'
Pleun Kruidenier in zijn fraaie tuin, omringd door zijn vele wandelschoenen. 'Ik loop en fiets nog zoveel mogelijk.' (Foto: Han van de Laar)

'Kruideniersroute' als mooi eerbetoon

"Vanwege al uw verdiensten voor de Winterswijkse avondvierdaagse hebben wij een route naar u vernoemd", aan het woord is Nicole Rouwmaat van De Post. Samen met Simone Thien van de avondvierdaagse, kwam ze deze eervolle boodschap brengen. Pleun Kruidenier, inmiddels 97 jaar oud, was erg verheugd. "Die wil ik ook lopen!", gaf hij enthousiast aan.

(door Han van de Laar)

Winterswijk – De nog altijd zeer vitale Kruidenier vertelt vervolgens honderduit over de afgelopen zeventig jaar. In 1949 organiseerde hij voor de eerste keer de Winterswijkse Avondvierdaagse. Hij deed dat als lid van wandelvereniging Wandellust. Een jaar later versterkte Jan Bengevoord, grootvader van burgemeester Joris Bengevoord, de organisatie. Samen hebben ze het wandelfestijn 45 keer georganiseerd. "Zelf heb ik 'm ook 22 keer gelopen, ik zag dat als een goede oefening voor de Nijmeegse Vierdaagse, waar ik achttien keer aan heb deelgenomen. Ik ben daar dan ook benoemd tot Gouden Kruisdrager. Die ontvang je als je meer dan tien keer hebt meegedaan."

Wie denkt dat Pleun nu niet meer zoveel beweegt, heeft het mis. "Vorige week werd ik een uurtje eerder wakker dan normaal. Ik ben opgestaan, heb gedoucht, ontbeten en ben toen naar het feestgebouw Juliana in het Woold gelopen en weer terug. Ik doe ook nog mee aan de Fietsvierdaagse. Dan fiets ik 60 kilometer, anders vind ik het te kort."

Nieuw pak
Eén keer heeft Pleun de tocht afgeblazen. "Het was zaterdagmiddag, de dag van de intocht. Wandelaars liepen in de buurt van het Wooldse Veen. Dat kon toen nog, want er werd in die tijd ook nog 20 kilometer gelopen. Het was noodweer met onweer en geen schuilplaats te bekennen. Ik had voor de intocht net een mooi nieuw pak gekocht bij Van Ommen, sprong op de fiets om iedereen te vertellen dat ze linea recta naar huis moesten gaan. Daarom kon iedereen pas op maandagavond de medailles bij School C ophalen. Ik ben nog nooit zo nat geweest. Het pak heb ik overigens nooit meer kunnen dragen."

10.000 kilometer
In officiële wandeltochten heeft Pleun over de 10.000 kilometer gelopen. "Zo liep ik in 1941 in Apeldoorn en kwam mijn latere vrouw, Dinie Gribbroek, op het station tegen. Ik op weg naar Eibergen, zij naar Winterswijk. Het was meteen liefde op het eerste gezicht. Wij hebben niet alleen veel samen gewandeld, maar ook veel geskied. Ze leeft helaas niet meer. Samen hebben we zes kinderen, dertien kleinkinderen en evenveel achterkleinkinderen.''

Kruideniersroute
De Kruideniersroute wordt gewandeld op donderdag 6 juni en is bedoeld voor mensen die niet meer zo goed ter been zijn. Ook met rollator en rolstoel kan men meedoen. De route is zo'n 2,5 kilometer lang. Het vertrek is vanaf FC Winterswijk. Aanmelden kan ter plekke. Ook via nrouwmaat@winterswijk.nl of 06-23792574. Start om 18.30 uur, kosten 3,50 euro inclusief een medaille. Zowel lopers als begeleiders moeten zich opgeven. Op de route is er volop aandacht voor de historie van de avondvierdaagse.

Meer berichten