De klompenmaker aan het werk op de vorige Houtdag (2016) bij gebouw Wilhelmina in Kotten.
De klompenmaker aan het werk op de vorige Houtdag (2016) bij gebouw Wilhelmina in Kotten. (Foto: PR)

Hout- en Ambachtendag in Kotten: 'Geen bling bling, alleen maar hout'

"Het moet op zondag 26 mei voor iedereen een gezellige en informatieve dag worden", geeft Henk Renskers, secretaris van de Stichting Boerengoed Achterhoek, aan. "We zitten zo goed als vol. Op één na zijn buiten alle veertig kramen bezet en ook binnen is nog maar een enkel plekje vrij. We willen geen bling bling, het gaat om hout en houtambachten."

(door Han van de Laar)

Kotten – Het is alweer drie jaar geleden dat de stichting uitpakte met een Hout- en Ambachtendag. Net als toen wordt deze gehouden in en rondom het feestgebouw Wilhelmina in Kotten. De stichting is in 1998 opgericht met als doel erfgoed van vroeger te bewaren en liefst ook permanent te kunnen exposeren. Alle standhouders hebben iets van hout bij zich. Riet vlechten, klompen, sculpturen en didgeridoos maken. Een greep uit de mogelijkheden.

Kinderen kunnen boomklimmen, nestkastjes timmeren en beschilderen, blokjes stapelen, maar zich ook even lekker op een springkussen uitleven. Gerrit Hijink is één van de vrijwilligers van Boerengoed. "We bestaan nu zo'n twintig jaar, maar het probleem is dat we met zijn allen gemiddeld ook twintig jaar ouder zijn geworden. Veel van ons zijn inmiddels de zeventig jaar gepasseerd. Het zou erg mooi zijn als er wat jonge vrijwilligers bijkomen die ons werk voortzetten." Naast de Boerengoeddagen worden er ook op scholen en verzorgingscentra demonstraties gegeven met attributen van vroeger om zo te laten zien hoe het er destijds aan toe ging.

Kokvrouwleu
De kokvrouwleu zijn ook van de partij. Zij zorgen voor de inwendige mens met bijvoorbeeld een lekkere hamburger, pannenkoeken, soep en broodjes worst of shoarma. Ze bestaan uit twaalf tot veertien dames en verzorgen ook evenementen, personeelsfeesten, huwelijken etc. Ze hebben daarvoor een keuken die ingericht is met een schouw. Ook traditionele gerechten zijn mogelijk, zoals balkenbrij, kaantjes, bloedbrood en eierpap. De kokvrouwleu verzorgen zo al zes jaar het ontbijt met Koningsdag voorafgaand aan de traditionele paardenmarkt.

Info
De Hout- en Ambachtendag op zondag 26 mei is te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 7 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen entree te betalen. Parkeren is gratis. Vanaf de parkeerplaats is er vervoer naar Wilhelmina voor diegenen die slecht ter been zijn. Vanuit alle kanten staat de route aangegeven. Voor meer informatie over Boerengoed kan men contact opnemen met Henk Beskers, info@stichting-boerengoed.nl. Zie ook: stichting-boerengoed.nl.

Meer berichten