Je kan op Het Festival der Ambachten workshops volgen en kiezen uit maar liefst vijf verschillende disciplines zoals smeden, vershout, keramiek, leerbewerking, en vilten. (Foto: PR)
Je kan op Het Festival der Ambachten workshops volgen en kiezen uit maar liefst vijf verschillende disciplines zoals smeden, vershout, keramiek, leerbewerking, en vilten. (Foto: PR)

Het Festival der Ambachten bij De Zonnebloem in Brinkheurne

Het ambacht is de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Dit wordt ingegeven door een tekort aan vakmensen en het verdwijnen van oude kennis en vaardigheden. Ambachten hebben altijd volop deel uitgemaakt van de samenleving. Ze hebben voldaan aan de behoeften van de maatschappij. Het is aan ambachtslieden om een antwoord te geven op de vraag wat hun vaardigheden kunnen betekenen in het licht van de eisen en wensen van de huidige maatschappij.

Brinkheurne - Vanuit die gedachte heeft Daan de Leeuw vier jaar geleden The Green Circle opgericht. The Green Circle is een groep toonaangevende ambachtslieden uit Nederland die op het prachtige landgoed van de Zonnebloem in Brinkheurne workshops aanbieden. Het zijn natuurworkshops waarbij de deelnemer niet alleen bepaalde technieken leert maar ook zoveel mogelijk het maakprocess ervaart. De verwerking van ruwe grondstoffen uit de natuur tot eindproduct vraagt om kennis van materiaal, fysieke coördinatie, doorzettingsvermogen en vakmanschap. Dit zijn eigenschappen die in iedere maatschappij goed van pas komen. Op dit moment zijn er zeven verschillende diciplines aanwezeg nl. vers houtbewerking, smeden, keramiek, vilten, manden vlechten, leerbewerking en beeldhouwen in steen en hout.

Door jarenlange toewijding en ervaring in hun vak hebben de workshopleiders van The Green Circle een bijzondere verbondenheid gekregen met het materiaal waarmee ze werken, en daardoor ook met de natuur en zichzelf. De meeste onder hen beoefenen hun vak dagelijks en laten zien dat hun Ambacht ook in deze moderne tijd heel goed past. De oude kennis wordt omgezet in hedendaagse en zelf kunstzinnige producten. Die kennis willen ze graag delen met belangstellenden, ongeacht of dit beginners zijn of collega’s in het vak. Door vanuit ruwe grondstoffen een eigen ontwerp tot resultaat te brengen leer je jezelf op een andere manier kennen en ontwikkelen. Energie en creativiteit worden aangewakkerd en je krijgt meer oog voor de mooie materialen die de natuur te bieden heeft.

De Zonnebloem
Het Landgoed de Zonnebloem is hiervoor uitermate geschikt. Met medewerking van de Fam. Te Voortwis heeft Daan de Leeuw de laatste jaren dit stuk grond omgetoverd in een unieke setting. Op het terrein staan verschillende werkplaatsen die worden gebruikt als onderkomen voor de workshops. Deze zijn gebouwd uit verschillende natuurlijke materialen zoals, houten palen, gras daken, glas en steen. Tussen grasvelden, boompartijen en meertjes staat ook een schitterende veldkeuken dat dienst doet als openlucht restaurant met vuurplek. Daarnaast is er een mini camping en een labyrint op het terrein. Aan het eind van dit 25 hec grote natuurterrein bevindt zich een stuk bos en loopt de beek de Slinge erlangs.

Hét Festival der Ambachten
Op zondag 28 april organiseert The Green Circle Hét Festival der Ambachten. Op deze dag zal het bruisen van de activiteiten. Je kan workshops volgen en kiezen uit maar liefst vijf verschillende disciplines zoals smeden, vershout, keramiek, leerbewerking, en vilten. Er worden demonstraties en lezingen gegeven, er zijn tal van kramen die de bezoeker kennis laten maken met het Ambacht van NU zoals Hans de Kort Fotografie (ontwikkelen van foto’s op de oude manier) Duco Tools (tweedehands oud gereedschap) het maken van Mestbriketten, Vent Ferment (alles over het fermenteren en maken van Cider en wijnen) Pijl en boog maken en zelf mogen schieten onder deskundige begeleiding van Dirk Steenbergen van Cool Arrow, een demonstratie van het smelten van erts in een handgemaakte oven en nog veel meer.

Leren slijpen
Bezoekers kunnen ook hun oude gereedschap meenemen om zelf te leren slijpen. Je kan je op een ouderwetse manier laten scheren, er worden poffertjes gemaakt en er is live muziek. De Beeldhouwwinkel verkoopt boeken over het ambacht en gereedschap, het fermenteren wordt uitgelegd en producten verkocht, Nederlands kampioen Gerald Getkate demonstreerd en verkoopt zijn klompen, demonstratie en workshop werken met visleer, viltproducten. Onze oerkok gaat lekker aan de slag voor een heerlijke soep en warme maaltijd, allemaal uit biologische producten en gekookt op houtvuren. Een dag om je niet gauw te vervelen

Informatie
Voor meer informatie over Hét Festival der Ambachten of wil je je opgeven om mee te doen aan een dagworkshop, kijk dan op onze website www.thegreencircle.nl Tijd 11.00-18.00 uur. Entree €6,50 kinderen onder 12 jaar gratis. (geen pin aanwezig)

Meer berichten