Toneelvereniging TOEP repeteert sinds vorige week bij de molen; de bijzondere entourage voor het unieke openluchtspel.
Toneelvereniging TOEP repeteert sinds vorige week bij de molen; de bijzondere entourage voor het unieke openluchtspel. (Foto: Geert Leemkuil fotografie)

TOEP neemt intrek in Molen Bataaf voor kroniek 'Luiwerk'

Theo Soontiëns schreef het script voor Luiwerk, het openluchtspel dat toneelvereniging TOEP uit Kotten in juni vier keer opvoert bij Molen Bataaf. "Tijdens het schrijven heb je je verbonden met de personages waar je van bent gaan houden. En nu ineens gaan anderen er iets van vinden", zo schreef de auteur in januari. Spelers en regisseur Peter Schot zijn enthousiast en inmiddels volop bezig met de voorbereidingen voor de opvoeringen van deze 'kroniek van een molenaar'.

(door Betty Wassink)

WINTERSWIJK - Na vele openluchtspelen in het vertrouwde openluchttheater 't Wieber in Kotten, was het succes van het openluchtspel Dwarsliggers vorig jaar op de Borkense Baan de aanleiding voor TOEP om wederom voor een andere locatie te kiezen. Voor regisseur Peter Schot, die volgend jaar afscheid neemt van TOEP, is Luiwerk het laatste openluchtspel dat hij regisseert.

Een eerste verkenning van het decor met een rondleiding door Molen Bataaf voor alle TOEP-leden was het startschot voor de repetities van Luiwerk, dat speciaal voor deze gelegenheid werd geschreven met thema's die voortkomen uit de standen van de molenwieken. Het gaat over de geschiedenis van het molenaarsgezin op molen 'De Germaan' en de zorgen van de molenaar over de toekomst van zijn geliefde molen. De geboorte van zijn zoon ziet hij als de grote oplossing, maar jaren later verkeert het gezin in crisis en als zoon Geurt dan ook nog andere ambities heeft dan het overnemen van de molen, zijn de rapen gaar.

De Germaan
De auteur liet zich inspireren door anekdotes uit de geschiedenis van Molen Bataaf en vulde dat aan met zijn eigen hersenspinsels. Omdat Luiwerk niet over de geschiedenis van Molen Bataaf gaat, wordt de naam op de baard, het naamschild, vervangen door 'De Germaan'. Vanaf de tribune hebben 300 toeschouwers mooi zicht op de molen en de twee huisjes die naast de molen verrijzen. De decorbouwers van TOEP worden daarbij geholpen door vrijwilligers van Molen Bataaf. Gezamenlijk zorgen ze ook voor de nodige hand- en spandiensten.

Kaartverkoop
Toegangskaarten voor de vier voorstellingen van Luiwerk kosten 17,50 euro en zijn te koop via theater De Storm, www.theaterdestorm.nl
Voorstellingsdagen: vrijdag 14, zaterdag 15, vrijdag 21 en zaterdag 22 juni.
Aanvang voorstellingen: 21:00 uur.
www.toep.nl

Meer berichten