Foto:

Patrick Bremmers verhaalt over 50 jaar oude Fabeltjeskrant

Winterswijk - Mijnheer De Uil, Lowieke de Vos, Bor de Wolf, Meneer de Raaf en Juffrouw Ooievaar: voor miljoenen Nederlanders zijn dit bekende namen. Iets meer dan vijftig jaar geleden waren de bewoners van het Dierenbos voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien. Mediajournalist Patrick Bremmers haalt op een bijzondere avond in het doopsgezind kerkje op bijzondere wijze herinneringen op aan de Fabeltjeskrant.

Bremmers is samensteller van het boek 'Hallo Mijnheer de Uil'. Daarin wordt de totstandkoming van dit unieke programma verteld. Het boek staat bol van de foto's van alle fabeldieren en is aangevuld met exclusief archiefmateriaal. Voor de lezing in Winterswijk heeft Patrick Bremmers met succes een beroep gedaan op de collectie van het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, de schatkamer van de Nederlandse televisie en radiogeschiedenis.

Afgelopen september was het precies vijftig jaar geleden dat Mijnheer De Uil dagelijks voorlas uit de Fabeltjeskrant over de avonturen van zijn medebewoners. De Fabeltjeskrant was bedoeld voor kinderen, maar de verhalen en het bijbehorende gedrag van de dieren nestelden zich snel in het collectieve geheugen. Ook een halve eeuw later klinken allerlei uitdrukkingen nog steeds bekend. Van het haastig uitgesproken 'tuut-tuut-tuut' van Truus de Mier tot de 'lekkere hapjes' van Lowieke de Vos, van de in het Enge Bos uithuilende Bor de Wolf tot Zoef de Haas, de haastige assistent van de bazige Juffrouw Ooievaar. En wie een waterpomp zoekt denkt onwillekeurig aan de klussende broers Ed en Willem Bever.

Personages
Patrick Bremmers kent de personages en de verhalen achter de meer dan 1600 afleveringen die van de Fabeltjeskrant zijn gemaakt – van het begin in 1968 tot de laatste aflevering in 1990. Die kennis verwerkt hij in een lezing, die wordt aangekleed met bijzondere en soms unieke televisiefragmenten.
'Hallo, Mijnheer De Uil! Waar brengt u ons naar toe?' Nou: naar het doopsgezind kerkje in de Torenstraat in Winterswijk, op donderdag 28 februari. De Fabeltjeskrant wordt voorgelezen vanaf 20 uur. De toegang kost €10 (inclusief koffie of thee) en de kaartjes zijn vooraf te koop bij boekhandel Kramer in de Wooldstraat in Winterswijk. 'En ga nu maar knus naar jullie warme nestjes en denk erom: oogjes dicht en snaveltjes toe.'

Donderdag 28 februari in het doopsgezinde kerkje
Aanvang 20.00 uur
Entree: € 10.00 incl.koffie/thee
Organisatie Boekhandel Kramer, Winterswijk
Kaarten via info@boekhandelkramer.nl of tel 0543-512173

boekhandelkramer.nl

Meer berichten