Muziekdocente Miranda Loff leert de kinderen met de klarinet om te gaan. Ze hebben er zin in!
Muziekdocente Miranda Loff leert de kinderen met de klarinet om te gaan. Ze hebben er zin in! (Foto: Han van de Laar)

Uniek muziekproject Wilhelminaschool : 'Met project KIS onderscheiden we ons'

Directeur André Grevers van de Koningin Wilhelminaschool is trots op het hoge kunstzinnige gehalte op zijn school. "We werken eigenlijk het hele schooljaar door aan de diverse aspecten van kunst en cultuur. Eén van de onderdelen is de unieke samenwerking met de muziekverenigingen Excelsior en de Eendracht."

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Onder het motto KIS (kunst in samenhang) heeft de Wilhelminaschool aandacht voor allerlei vormen van kunst. Er zijn door de leerkrachten zelf programma's ontwikkeld, vooral door toedoen van de kunstcoördinator Jacoba van der Valk. André: "In plaats van een kant en klaar aanbod te 'kopen', zijn we zelf aan de slag gegaan. Met het project KIS onderscheiden we ons. We besteden aandacht aan de beeldende kunst, waaronder schilderen en beeldhouwen. We behandelen schilders en stromingen. In verband met ons 150-jarig jubileum in mei komt Piet Mondriaan aan de beurt. Momenteel staat alles in het teken van Claude Monet. Door de hele school hangen reproducties van zijn waterlelies. Toen we Leonardo da Vinci behandelden gingen de kinderen onder de tafels liggen, met een vel papier opgeplakt om te ervaren hoe het is om een plafondschildering te maken. Dat vonden ze geweldig." KIS is met name bedoeld voor de groepen 5-6-7-8 en ook de onderbouw pikt haar graantje mee.

Vanuit Boogie Woogie wordt er in groep vier nog muzikale vorming gegeven. De rest van het muziekonderwijs is wegbezuinigd. Onafhankelijk van elkaar belden muziekvereniging Excelsior en de Eendracht naar de Wilhelminaschool om te vragen of ze iets konden betekenen. André: "Ik vroeg of het ook mogelijk was iets gezamenlijk te doen en heb beide verengingen uitgenodigd. Zo ontstond het unieke project M4: Meer Mogelijk Met Muziek.

Gezamenlijk lessen verzorgen
Jolanda Ebbers van Eendracht en Linda Colenbrander van Excelsior lichten het project toe. Linda: "We gaan gezamenlijk tien lessen verzorgen aan leerlingen van groep 5 en 6. De eerste drie lessen zijn bedoeld om kennis te maken met instrumenten, dat zijn met name blaasinstrumenten en slagwerk. Als ze een keuze hebben gemaakt gaan ze in groepjes werken aan een muziekstuk." Er wordt al enthousiast getoeterd - en af en toe gepiept - op de klarinetten onder leiding van muziekdocente Miranda Loff. Jolanda: "Ieder groepje staat onder leiding van een van onze gediplomeerde muziekdocenten. Na afloop van die tien weken geven de kinderen een optreden op op school, voor ouders en leerkrachten. Van onze verenigingen komen er dan ook muzikanten om het concert te ondersteunen.''

André: "Het hoofddoel is kinderen in aanraking laten komen met muziek. Diverse facetten ervan laten zien. Het zou daarnaast ook mooi zijn - als ze het zo leuk vinden - dat ze zelf lid worden van een muziekvereniging,"

Meer info: a.grevers@accentscholengroep.nl of opleiding@excelsior-winterswijk.nl of secretaris@eendracht-winterswijk.nl

Meer berichten