Anja Lammers tijdens de prentenboekparty op peuteropvang Pippeloentje.
Anja Lammers tijdens de prentenboekparty op peuteropvang Pippeloentje. (Foto: PR)

Ouders, opvang en school belangrijk voor de taalontwikkeling

Winterswijk - Bij SWW Kinderopvang staat de taalontwikkeling het hele jaar centraal maar in de maanden januari en februari doen we er nog een schepje bovenop.

Zoals ieder jaar staat tijdens de jaarlijkse voorleesdagen op alle groepen het prentenboek van het jaar centraal. Dit jaar is dat 'Een huis voor Harry'. De kinderen hebben een bezoek aan de bibliotheek gebracht waar het boek door de medewerkers op een leuke, interactieve manier voorgelezen is. En daarnaast heeft Anja Lammers (DOE) op vier peuteropvanglocaties een prentenboekparty over het boek verzorgd. Op zo'n moment wordt maar weer eens duidelijk dat jonge kinderen van herhaling houden en hiervan zoveel leren.

Dat de taalontwikkeling niet op de basisschool maar als baby begint werd op 7 september tijdens de ouderavond op basisschool de Kolibrie over taalontwikkeling duidelijk. Sabine de Vreede, logopediste van logopediepraktijk Winterswijk, wist een lokaal vol ouders van groep 1 en 2 en peuteropvang Pippeloentje te boeien met haar verhaal. Ouders hebben in de taalontwikkeling van hun kind een hele belangrijke rol. Een kwartiertje per dag voorlezen of praten met je kind is al heel waardevol. De basis, het fundament, van de taalontwikkeling wordt in de periode van 0-6 jaar gelegd. Om die reden wordt in die leeftijdsfase door het consultatiebureau, de kinderopvang, en groep 1 en 2 van de basisschool zoveel aandacht besteed aan de taalontwikkeling. Ouders die twijfelen of de taalontwikkeling goed verloopt, hoe ze hun kind kunnen stimuleren, welke boekjes en activiteiten geschikt zijn kunnen hun vragen altijd met de pedagogisch medewerkers, de leerkrachten of logopedisten bespreken.

Meer berichten