Willy Eijkman in de Museumfabriek te midden van zo'n 300 fototoestellen, filmcamera's en projectoren. Foto: Han van de Laar

Filmavonden met Willy Eijkman: 'Films uit oude doos blijven populair'

"Bij Hans Wiegel op zijn werkkamer in Den Haag heb ik nog gordijnen van de Batavier opgehangen. En niet alleen bij hem. Ik kwam overal, maar meer om probleempjes met die gordijnen op te lossen." Willy Eijkman is in 1941 in Winterswijk geboren aan de Morgenzonweg. Aan die straat woont hij nog steeds, alleen nu een paar huizen verderop. Willy is de drijvende kracht achter de populaire filmavonden van Vereniging Het Museum.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - "We zijn in 1981 begonnen op de deel van Museum Freriks. Ook toen al was het iedere avond uitverkocht. Reserveren is dan ook wel nodig. De bezoekers komen van heinde en verre en het is sneu als iemand voor een dichte deur staat. Er zijn ook altijd oud-Winterswijkers bij de voorstellingen. Toen het museum dicht ging, werd uitgeweken naar Boogie Woogie.

Dit jaar worden de voorstellingen voor het eerst in de Museumfabriek gehouden. De eerste twee avonden, dinsdag 12 en donderdag 14 februari zijn al volgeboekt. Voor 19 en 21 februari is ook al veel belangstelling. Eventueel worden er nog twee avonden aan vast geknoopt, maar alleen als de eerste vier vol zitten.''

Onderwerpen die dit jaar worden getoond, zijn onder andere de Tricotfabriek, Koningin Wilhelmina op bezoek in 1932, de oorlogsdreiging, brand in de Batavier, het Bloemencorso uit 1938, opnames van Meijerink en Zonen en het honderdjarige bestaan van de Vereeniging Volksfeest.

Batavier
Willy werkte in zijn jonge jaren op de Batavier. Aanvankelijk op de administratie en later als kwaliteitscontroleur. In de jaren zeventig diende de crisis zich aan en ook de textiel werd zwaar getroffen. Eind 1980 ging de fabriek failliet. Willy kreeg toen een doos mee die op zolder stond. Daar zaten allemaal oude filmbeelden in. Samen met Gerrit ter Haar, die aan een projector kon komen, werden de beelden bekeken.

Willy: "Zo kwam het aan het rollen en van diverse kanten werden aan ons films ter beschikking gesteld. Zo kregen we professionele films van Tricot. Het werd een hele verzameling. De eerste voorstelling hielden we in zalencentrum Wamelink. In 1981 ben ik als vrijwilliger bij het Museum begonnen en waren er ieder jaar vier tot zes filmavonden. Na het overlijden van Gerrit ter Haar ben ik het alleen gaan doen. Tegenwoordig zet ik alle filmpjes op een schijf. Soms wordt me wel eens om een fragment gevraagd, maar ik mag niets weggeven, omdat er vaak ook nog rechten op zitten."

Nieuwe onderwerpen
Hoewel de filmavonden jaarlijks worden gehouden, zorgt Willy toch dat er altijd nieuwe onderwerpen te zien zijn. De avonden beginnen om 20.00 uur. Voor de pauze worden elf items getoond en na de pauze nog eens tien. Al met al duurt het tot 23.00 uur. Aanmelding kan via vereniginghetmuseum.nl of telefonisch op het nummer 0543-533533.

Meer berichten