Roparunteam, vlnr: G. Onstenk, M. Vaartjes, R. Storck, RJ. van Diest, N. Haarman, T. Klein Bleumink, M. Obbink, T. Schreurs.
Roparunteam, vlnr: G. Onstenk, M. Vaartjes, R. Storck, RJ. van Diest, N. Haarman, T. Klein Bleumink, M. Obbink, T. Schreurs. (Tanja Bouwhuis Fotografie & Ontwerp)

Bevrijdingsvuur naar Winterswijk, nachtelijke loop vanuit Wageningen

"We zitten dan precies een maand voor onze vierde Roparun. We lopen in het Pinksterweekend hard van Hamburg naar Rotterdam om zoveel mogelijk geld in te zamelen om de strijd tegen kanker dragelijker te maken." Robert Jan van Diest is bestuurslid van 100%running Winterswijk en één van de acht lopers aan deze tocht.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - "Voordat het zover is, halen we in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur op in Wageningen en lopen daarmee in estafettevorm naar Winterswijk. Dat is meteen een goede oefening voor onze acht hardlopers, zes fietsers en de overige teamgenoten. Er rijden ook twee busjes mee met daarin een arts en een fysiotherapeut." De aankomst van het vuur wordt zo gepland dat het op het juiste tijdstip op het Hilgelo wordt ontstoken. Het maakt onderdeel uit van het grote Bevrijdingsfestival op zondag 5 mei, dat door muziekvereniging Excelsior in samenwerking met Vereeniging Volksfeest en met ondersteuning van de Gemeente Winterswijk wordt georganiseerd. Het ontsteken van de bevrijdingsvlam door burgemeester Bengevoord is dan ook meteen de officiële start van het bevrijdingsfeest, met veel muzikale optredens op een groot drijvend podium.

Robert Jan: "Het kwam mooi uit. We moeten alles toch een keer testen in het donker. We lopen en fietsen vanaf Hamburg naar Rotterdam ook twee nachten grotendeels in het pikkedonker. Dan is zo'n loop van 110 kilometer een goede generale. In Wageningen, bij Hotel de Wereld, steekt een van onze wethouders de vlam aan. Die kunnen we niet de hele tijd vasthouden, maar we zorgen dat er steeds drie vlammetjes blijven branden en hebben daarvoor een speciale constructie achter op de fietsen gemaakt."

Goede doel
Ruth van der Meulen (medebestuurslid): "Ook dit jaar lopen we uiteraard weer voor het goede doel. Wij dragen onze opbrengst volledig af aan de landelijke organisatie. De kosten die we maken zijn voor eigen rekening. Lokale initiatieven met betrekking tot de verlichting van kanker, kunnen aanvragen indienen bij de landelijke organisatie. In de regel worden deze gehonoreerd. Dat motiveert ons enorm. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix doet een aanvraag voor speciale kussens ten behoeve van vrouwen met borstkanker, zodat ze makkelijker kunnen liggen. Het Hospice De Lelie is van plan een aanvraag in te dienen voor speciale 'aanhaak-bedden' voor mensen die samen willen slapen met een stervende partner of familielid. Ook het Hof van Kairos dient naar verwachting opnieuw een aanvraag in."

Robert Jan: "Zo hebben we de afgelopen drie keer al anderhalve ton bij elkaar gelopen en is een groot deel van dat geld terecht gekomen bij lokale projecten op het gebied van palliatieve zorg bij kanker, zorg die de kwaliteit van leven verbetert. Ieder van ons kent wel iemand met kanker. Op deze wijze proberen we toch iets voor hen te betekenen."

100%runningwinterswijk.nl

Meer berichten