Vlnr: Amanda Aeilkema, Kesia Hörning en Zaphira van Leeuwen,  zijn de begeleiders van de meidenclub van Spot.
Vlnr: Amanda Aeilkema, Kesia Hörning en Zaphira van Leeuwen, zijn de begeleiders van de meidenclub van Spot. (Foto: Han van de Laar)

'Luisterend oor zijn voor de meiden'

Met zijn drieën starten ze een meidenclub, als onderdeel van de werkzaamheden van Jongerenwerk Spot. Kesia Hörning en Zaphira van Leeuwen zijn jongerenwerkers in Winterswijk. Amanda Aeilkema, student pedagogiek aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, loopt stage bij Spot. Binnenkort gaat een groep van maximaal tien meiden starten. Er zijn nog een paar plekken vrij.

(Han van de Laar)

Winterswijk – Zaphira is tevens buurtsportcoach. Zo komt ze regelmatig in contact met meiden en ook via collega jongerenwerker Ersen Buz hoorde ze over meiden die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Van daaruit kwam het idee om meiden met elkaar in contact te brengen. "We gaan op dinsdag 22 januari starten. Ideaal zou een groep van tien meiden zijn. We hebben er nu zes. Aanmelden kan dus nog. De leeftijd is vanaf veertien jaar. Er volgt dan een intakegesprek om kennis te maken."

Amanda: "Het gaat niet alleen om problemen. We doen daar zeker wat mee, maar het kan zijn dat je je eigen netwerk wilt vergroten. Dat je thuis je verhaal niet kwijt kunt, een plek zoekt om ervaringen uit te wisselen. Kortom, we willen dat steuntje in de rug zijn. Het gaat er om aandacht te hebben voor elkaar. In totaal worden twintig bijeenkomsten gehouden. We komen twee keer per week bij elkaar. Dat is op de dinsdag en op de donderdag. Bij één van de eerste bijeenkomsten gaat het om het formuleren van de persoonlijke doelen. Daarnaast worden afspraken met elkaar gemaakt. De meiden hebben daar zelf een belangrijke rol in."

Band
Keshia: "Op de dinsdagen gaan we koken, eten en opruimen. Dat schept een band. Dan volgen er vaak ook vanzelf goede gesprekken aan de keukentafel, zo is gebleken. Daarnaast is er ruimte voor andere activiteiten. Dit vindt plaats in Spot aan de achterzijde van het oude postkantoor. Het begint om 17.15 uur en duurt zo'n anderhalf uur. Op donderdag gaan we sporten in een sportzaal. Dat is van 18.15 tot 19.45 uur. Bewegen is erg belangrijk. Daar willen we dan ook de nodige aandacht aan besteden. Ook hanteren we de methode Rots en Water. Dat richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties en vergroot de weerbaarheid."

Zowel halverwege als aan het einde volgen er evaluaties. Het is de bedoeling dat iedereen stappen zet en zo het gevoel en besef krijgt beter uit de voeten te kunnen. Thema's waar aandacht aan wordt besteed zijn: respect voor elkaar, gezelligheid, nadenken over je toekomst, elkaar corrigeren en durven aan te spreken en structuur aanbrengen in je leven.

Om ideeën op te doen zijn de begeleiders op bezoek geweest bij de voetbalclub De Graafschap. Daar draait het goedlopende project 'De Graafschap Helpt Scoren'. Het biedt jongeren meer structuur. Dat leverde nuttige ideeën op, deels ook toepasbaar in Winterswijk.

Aanmelden kan tot 14 januari bij Zaphira via de mail zleeuwen@winterswijk.nl of telefonisch 06 10501916. Aan de meidenclub zijn geen kosten verbonden.

Meer berichten