Gerben Grooten
Gerben Grooten (Foto: PR)

Internationaal drummer Gerben Grooten geeft workshop

Zo vaak komt het in de Achterhoek niet voor dat muzikanten met internationale ervaring op het hoogste niveau hun kennis en ervaring delen. Vaak laat de agenda van de muzikant of de portemonnee van de deelnemer dat niet toe. Op donderdag 10 januari doet zich de kans voor om deel te nemen aan een slagwerk- en drumworkshop van de Winterswijker Gerben Grooten, die in Zuid Afrika woont en werkt.

Winterswijk - Grooten is in januari vier dagen in Nederland. Hij vliegt speciaal voor het Alternatieve Nieuwjaarsconcert van R.U. Ready op 12 januari in Partycentrum Nijenhuis van zijn woonplaats Pretoria naar zijn geboorteplaats Winterswijk. Deze gelegenheid maakt dat hij zijn muzikale kennis over kan brengen naar de Achterhoekse muzikanten.

"Toen ik acht jaar was, begon ik als slagwerker bij muziekvereniging Eendracht in Winterswijk. Al snel volgden andere drumbands en orkesten in de omgeving." Vanaf zijn veertiende speelde hij in het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, twee jaar later werd hij toegelaten tot het Rotterdamse conservatorium. Hierna volgde een contract bij Joop van den Ende Theaterproducties en toerde hij acht jaar met 's Neerlands bekendste musicals. Bovendien was hij jarenlang verbonden aan Boogie Woogie Winterswijk als docent, dirigent en adjunct-directeur.

Innovatief muziekonderwijs
Vanaf de eeuwwisseling kwam de internationale ontdekking als slagwerker en drummer; er volgden vele tournees door o.a. Noord-Amerika en Europa, om uiteindelijk in Zuid Afrika uit te komen. "Ik verhuisde met mijn vrouw in 2005 naar Pretoria om kunst- en cultuureducatie op te starten. We richtten via een lokale kerk het 'Hatfield Arts Center' op." Deze door Grooten bedachte combinatie van muziekschool, kunstacademie, uitgeverij en een platenmaatschappij is inmiddels op vier continenten gevestigd.
In 2018 volgde muziekonderwijs in townships: "De Winterswijkse Protestantse Gemeente ondersteund dit project financieel. Meer dan 400 kinderen krijgen mede dankzij Winterswijkers muziekonderwijs om hun sociale omstandigheden en vaardigheden te verbeteren."
De muzikale Achterhoeker is daarnaast universitair docent. "Vanaf 2009 geef ik op de University of Pretoria orkestdirectie, slagwerk en drums, sinds vorig jaar als fulltime hoogleraar, en daarmee ook leider van alle orkesten en ensembles."

Shakira en Bocelli
In de afgelopen dertig jaar heeft de muzikale duizendpoot zijn sporen verdiend. Over heel de wereld gaf hij seminars over leiderschap, kunstfilosofie, teambuilding en muzikale workshops. En ook het drummen is Grooten niet verleerd. Naast zijn klassieke carrière werkte hij niet alleen mee met musicals zoals de West Side Story, maar speelde onder andere met Robbie Williams, Shakira, Timberland en Alicia Keys. Vanaf april speelt hij in de Afrikaanse tournee van de Italiaanse tenor Andrea Bocelli.

Klephoorn
De workshop op 10 januari zal niet alleen gevuld zijn met anekdotes uit zijn rijke ervaring, maar heeft een interactief karakter. "We gaan samen muziek maken, en het is uiteraard educatief," aldus Grooten vanuit het zonovergoten Pretoria. Plaats van handeling is de 'Klephoorn' , het verenigingsgebouw van muziekvereniging Eendracht. "Bij hen begon het allemaal."
Kosten voor de workshop zijn 7,50 euro en er zijn geen maximum aantal deelnemers aan verbonden of een minimum leeftijd. Vooraf opgeven is niet nodig, de betaling is contant bij binnenkomst.

Drum- en slagwerkworkshop Gerben Grooten
10 januari, 16:00-18:00 uur
Entree 7,50 euro
Klephoorn, Laan van Hilbelink 6, Winterswijk
info: hygroove@me.com

Meer berichten