Vlnr: Karin Esselink, Agnes Hengeveld, Ine Sandmann, Gerhard Nijenhuis, Henk-Jan Heijnen, Anja Navis en Joke Schreurs. (Foto: Betty Wassink)
Vlnr: Karin Esselink, Agnes Hengeveld, Ine Sandmann, Gerhard Nijenhuis, Henk-Jan Heijnen, Anja Navis en Joke Schreurs. (Foto: Betty Wassink) (Foto: Betty Wassink)

Concordia Kotten maakt zich op voor uitgebreid eeuwfeest

Muziekvereniging Concordia viert komend jaar haar honderdjarig bestaan. "Dat könne wi-j in Kotten ok", was de opvatting, die in 1919 leidde tot de oprichting. De eerste ideeën voor een muziekvereniging in Kotten ontstonden, naar verluidt, tijdens een bruiloft in Miste waar muziekvereniging Excelsior speelde. De daad werd bij het woord gevoegd en op 10 oktober 1919 werd de oprichtingsakte getekend. De eerste openbare uitvoering was in december 1920.

(door Betty Wassink)

Kotten - De eerste decennia was musiceren bij Concordia een echte mannenaangelegenheid. Waren er bij het veertigjarig bestaan nog maar enkele vrouwen onder de muzikanten, nu zijn juist de mannen – zoals ook bij diverse zusterverenigingen - in de minderheid. Voorzitter Agnes Hengeveld: "We prijzen ons in deze tijden van veronderstelde krimp gelukkig met de ontwikkelingen. We zijn een groeiende, bloeiende vereniging met 140 leden."

Ledenaanwas van basisschoolleerlingen en nieuwe inwoners zorgt voor een goede bezetting in alle geledingen. De jeugd begint – na een jaar muziekschool – in het beginnersorkest en gaat na het behalen van het A-diploma door in het schakelorkest LINK ter voorbereiding op een plek in het grote harmonieorkest. Daarnaast kent Concordia de minirettes en majorettes en de malletband (in samenwerking met Sint Switbertus uit Lichtenvoorde) met leerlingen in de jeugdmalletband.

Diverse uitdagingen
Zoals ook bij veel andere verenigingen is het voor het vijfkoppige Concordia-bestuur af en toe niet eenvoudig om bestuursfuncties op te vullen. "We zoeken een penningmeester, maar lossen het nu tijdelijk samen op. We staan voor diverse uitdagingen volgend jaar en daar is de zoektocht naar een penningmeester er zeker één van. Maar dat mag de pret van het jubileum niet drukken. Vrijwel alle leden en muzikale leiders zetten zich naast hun muzikale bijdrage ook actief in bij de organisatie van de jubileumactiviteiten in een commissie of werkgroep. Vrijwel iedereen heeft een rol in de organisatie; dat is het mooie van onze vereniging." Ook is het bestuur blij met de Club van 100, een groep sponsoren die Concordia jaarlijks financiële ondersteuning (en hand- en spandiensten) biedt. Immers, musiceren is geen goedkope hobby.

'Concordia eeuwig jong'
Concordia acht tijd rijp voor een spetterend jubeljaar en pakt groots uit. Onder het motto 'Concordia eeuwig jong' wordt het jubileumjaar gevuld met muzikale optredens. Na de jeugduitvoering For Ever young! op zaterdag 16 februari, wacht het eerste grote evenement op Koningsdag. Dan verzorgt de malletband met de show HITS het Koningsdagconcert in Theater de Storm. Dat doet ze samen met DrumSpirit, finalist van Belgium's Got Talent.

'Arnibalt en de zoektocht naar de muziek' is het thema van een bijzonder openluchtconcert op 29 juni, waarin ook acteurs een rol toebedeeld krijgen. Dit 'muzikale spel' vindt plaats bij verenigingsgebouw Wilhelmina, het thuishonk van de Concordianen.
Het jubileumconcert 'Surprise!' op 12 oktober in De Storm wordt een unieke productie. Henk-Jan Heijnen, sinds april dirigent in Kotten, vormt samen met het creatieve brein Jos Taken (instructeur malletband), Miranda Loff (LINK) en Manon Bonnink (majorettes) de artistieke commissie, die in overleg met de muziek- en jubileumcommissie het programma samenstelt. "De muzikale invulling staat nog niet vast, maar alle geledingen geven, verspreid over het hele theatergebouw, acte de présence. Noem het een 'georganiseerde rondgang', die het jubileum én de eendracht binnen de vereniging uitstraalt."

Overzichtstentoonstelling 
In de theatergangen is tijdens 'Surprise!' een overzichtstentoonstelling van honderd jaar Concordia te zien. De werkgroep die de tentoonstelling voorbereidt (zie foto), verdiept zich in de clubhistorie aan de hand van een omvangrijke verzameling foto's en films van Gerhard Nijenhuis. Stapels fotoalbums - van concoursdeelname, concerten, buurtfeesten bloemencorso tot medewerking aan openluchttoneel van TOEP - worden doorgebladerd.

Hoogtepunten
De geschiedenis van Concordia kent veel hoogtepunten, blijkens de talrijke anekdotes die het beeldarchief oproept. Over Concordia's Dansorkest, de Grenskapelle, de musical Back to School in de oude RSG, het nieuwjaarsconcert voor TV Gelderland met Gé Reinders in Arnhem, deelname aan het defilé op Soestdijk en vele andere activiteiten raken de werkgroepleden vooralsnog niet uitgepraat. "We waagden ons in 1992 ook als eerste in de regio aan een theaterconcert met de grote productie History of Music met ballroomdansers en zang in De Storm. De kreet 'Dat könne wi-j in Kotten ok', die in 1919 het begin van Concordia inluidde, past nog altijd perfect bij ons."

Smokkelen
Bij de oprichting telde Concordia acht leden en een dirigent, Diekebosch-Hendrik (Damkot). De instrumenten (twee althoorns, twee trompetten, twee pistons, een bas en een tenorhoorn) werden voor omgerekend 280 gulden aangeschaft in het Duitse Dresden. Met de houtwagen van Zieverts-Willem werden ze met succes de grens over gesmokkeld...

De belangrijkste jubileumactiviteiten van Concordia Kotten op een rij:

For Ever Young!
De jeugdleden van Concordia zijn al druk aan het oefenen voor het jeugdconcert op zaterdagavond 16 februari 2019. Het thema van dit concert is For Ever Young! Concordia trapt hiermee het jubileumjaar af en gaat dit samen met de jeugd feestelijk vieren. Het bijzondere aan dit optreden is dat de basisschoolleerlingen uit groep 3 en 4 van de basisscholen Kotten en Woold hun muzikaliteit vertonen in samenwerking met de jeugdleden van LINK. 

HITS met malletband
Na groen licht van Vereeniging Volksfeest en de KWOV mag de malletband van Concordia op Koningsdag 27 april het programma in Theater de Storm invullen. Dat gebeurt van 12 tot 16 uur in samenwerking met Slagmoals Theaterproducties. De productie HITS bestaat uit drie delen met elk een eigen thema en setting met steeds weer een verrassende mix van muzikale hits in combinatie met dans, een koor en gastmuzikanten, beeld en show.

Openluchtconcert
Op zaterdagavond 29 juni brengt Concordia een muzikale openluchtvoorstelling bij gebouw Wilhelmina in Kotten. Onder de titel 'Arnibalt en het geheim van de muziek' gaan muzikanten en acteurs op zoek naar de muziek. Het Wooldse creatieve brein Harry Kruisselbrink bedacht een Da Vinci Code-achtig plot, waarin deze muzikale zoektocht zich ontspint tot een fantasievolle voorstelling, met het jubileum als rode draad.

JubileumshowHet eeuwfeest wordt besloten met een jubileumshow Surprise! op zaterdagavond 12 oktober 2019. Eén dag na haar oprichtingsdatum brengt Concordia met al haar geledingen een grote muziekshow in Theater de Storm. Op meerdere locaties in het gebouw kan het publiek genieten van show, dans en muziek. Daarna wacht de Concordianen en hun aanhang op zaterdag 30 november 2019 ter afsluiting nog een bijzonder (maar geheim) feestuitje.

Meer berichten