Het bestuur van Juliana. Vlnr achter: Henk Mennink, Magda Fokkink, Bert Kruisselbrink, Alfred Scholten, Richard te Selle, Janet Deunk, Rick Breukers. Voor vlnr: Arjan Ongena en Arno Heijnen. Foto: Lineke Voltman
Het bestuur van Juliana. Vlnr achter: Henk Mennink, Magda Fokkink, Bert Kruisselbrink, Alfred Scholten, Richard te Selle, Janet Deunk, Rick Breukers. Voor vlnr: Arjan Ongena en Arno Heijnen. Foto: Lineke Voltman

Verenigingsgebouw Juliana weer toekomstbestendig

De laatste maanden is hard gewerkt om het verenigingsgebouw Juliana in het Woold weer up to date te maken. Zaterdagmiddag 1 december werd het gebouw officieel geopend met een open huis, waarvoor veel belangstelling was.

(door Lineke Voltman)

Woold - "Het gebouw dateert uit 1928 en de laatste 25 jaar is er weinig aan veranderd, het werd tijd voor een restyling", zo vertelt voorzitter Bert Kruisselbrink. "De veiligheid rondom het gebouw is verbeterd doordat we de ingang van de parkeerplaats hebben verlegd. Men hoeft nu niet meer vlak voor het gebouw langs met de auto. Daarnaast is aan de zijkant een terras aangelegd, zodat bij feestjes of andere gelegenheden de gasten ook buiten kunnen zitten. Het terras heeft er ook voor gezorgd dat de Fietsvierdaagse een stempelpost had bij het gebouw."

Leader-project
Voor de helft van de kosten heeft een groep Wooldse bewoners bij het Europese Leader-project subsidie aangevraagd en gekregen, een subsidie die projecten ondersteunt die de leefbaarheid op het platteland stimuleren. "De subsidieverlener verlangt eenzelfde inbreng van de aanvrager. Dat geld hebben we bijeen gebracht met een crowdfundingsactie, onder de noemer 'Laat het gebouw niet zitten', waarbij mensen een eigen stoel, statafel of biertray met hun naam erop konden sponsoren. De statafels, die 100 euro moesten opbrengen, zijn het meest verkocht aan groepen. Op het laatst kwamen we zelfs nog tafels tekort. Naast het geld van de sponsoring tellen ook de werkuren van de vrijwilligers mee. Totaal hebben de inwoners van het Woold een bedrag van ruim 27.000 euro bij elkaar gebracht."

Duurzamer
In de voor- en achterzaal staan nieuwe tafels van blank hout en het plafond is opnieuw geschilderd. ''Op termijn willen we ook de stoelen nog vervangen. Tegelijkertijd wilden we het gebouw ook duurzamer maken om de kosten te drukken. Dat hebben we gedaan door het leggen van zonnepanelen op het dak en door alle lampen te vervangen door led verlichting. In de danszaal is een nieuwe grote bar geplaatst, die bij kleinere feestjes tot de helft kan worden omgebouwd. Op het parkeerterrein is een toiletwagen geplaatst, die ook voor rolstoelen toegankelijk is.''

Naast het Woolds Volksfeest, dat ieder jaar in het gebouw wordt gevierd, is er een aantal vaste gebruikers als de zangvereniging en de toneelclub. Kruisselbrink: "Maar nu het gebouw zo opgeknapt is hopen we dat er nog meer activiteiten gaan plaats vinden."

Meer berichten

Shopbox