Behendigheidscursus bij KCW.
Behendigheidscursus bij KCW. (Foto: Ronny Elschot)

Kynologenclub Winterswijk e.o. viert 75 jaar met jubileumclubmatch

Op 9 december 1943, in de Tweede Wereldoorlog dus, werd de Kynologenclub Winterswijk en Omstreken opgericht. Dat betekent dat het 75-jarig jubileum gevierd gaat worden op 9 december in een bijeenkomst voor leden en genodigden en op 20 januari 2019 met een grote rashondenshow in De Storm. Het toeval wil dat hoofdsponsor Broon, dierbenodigdheden, ook een jubileum te vieren heeft. Zij bestaan dit jaar 12½ jaar.

Winterswijk - De Kynologenclub Winterswijk e.o. heeft als doel het welzijn en de opvoeding van honden en mensen. Dat doel heeft de club al vanaf het prille begin gehad. De KCW e.o. bereikt zijn doel onder andere door het geven van trainingen aan honden en hun eigenaren. Deze cursussen worden door ervaren instructeurs gegeven en strekken zich uit van opvoedcursussen voor de jongste puppy’s via gehoorzaamheidscursussen op allerlei niveaus tot uithoudingsproeven en behendigheidscursussen voor kleine en grote honden op drie niveaus.

Naast deze cursussen organiseert de KCW jaarlijks een clubmatch: een grote hondenshow waarbij door ervaren, gediplomeerde keurmeesters gelet wordt op het exterieur van de honden, maar ook op het karakter van de hond en de combinatie van hond en handler. Het is daarbij belangrijk dat de hond netjes voorgebracht wordt en aan de keurmeester en het publiek laat zien dat hij niet alleen mooi, volgens de standaard van het ras, maar ook gezond en welopgevoed is. De honden worden ondergebracht in tien verschillende rasgroepen, die elk weer onderverdeeld zijn in rassen met elk hun eigen raskenmerken. De voorbereidingen voor deze clubmatch op 20 januari zijn al in volle gang met onder andere een ringtraining voor honden en hun eigenaars die in november, december en januari op donderdagavonden gegeven wordt.

De inschrijvingsformulieren voor de clubmatch staan op de website van de vereniging (www.kcwinterswijk.nl) en zijn al verspreid onder de leden van de club. Er worden prachtige prijzen uitgedeeld voor de honden die het in alle opzichten goed doen naar het oordeel van de keurmeesters. Voor elke exposant is er vanwege het jubileum een bijzondere herinnering. De rashondenshow is elk jaar weer een fantastische gebeurtenis, niet alleen voor exposanten en hondenliefhebbers uit de wijde omgeving, maar ook voor een groter publiek.

Activiteiten
Bovendien organiseert de KCW door het jaar heen wandelingen, open dagen, lezingen en knutselavonden voor de leden (en andere belangstellenden). Sinds december 2014 is de vereniging eigenaar van het mooie terrein aan de Jaspersweg bij hotel Freriks. Op het terrein worden de cursussen en trainingen gegeven, waarbij gebruik gemaakt wordt van goedgekeurde toestellen en ‘hindernissen’. Het goed onderhouden clubhuis biedt een onderkomen voor de knutselavonden en vergaderingen. In de winter wordt er voor het trainen van de puppy’s en de jonge honden uitgeweken naar een overdekte hal.

De financieel gezonde KCW heeft meer dan 300 leden en behoort daarmee tot de grotere clubs in Winterswijk en omgeving. De KCW is als enige hondenclub in de omgeving aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, een landelijke organisatie die toezicht houdt op kynologenclubs en rasverenigingen en hoge eisen stelt aan veiligheid en deskundigheid van het instructieteam. De vereniging kan alleen bloeiend blijven door een groot aantal enthousiaste en deskundige vrijwilligers, van wie enkelen zich al meer dan 25 jaar inzetten voor de KC. Ook de sponsoren zijn in deze tijd een onmisbare factor in het welzijn van de club.

Viering
Alles bij elkaar is er genoeg reden om het dubbele jubileum van Broon en de Kynologenclub Winterswijk en omstreken te vieren op een besloten bijeenkomst voor leden en genodigden op 9 december in de Herberg aan de Groenloseweg, maar voor een groter publiek tijdens de feestelijke jubileumclubmatch-rashondenshow in Theater de Storm op 20 januari 2019 vanaf 10.00 uur.

Meer berichten