Sylvia ten Klooster is afgestudeerd op homeopathische behandeling van paarden, honden en katten. "Maar ik verdiep me ook graag in problematiek bij vogels, kippen en knaagdieren. Ik wil dieren helpen."
Sylvia ten Klooster is afgestudeerd op homeopathische behandeling van paarden, honden en katten. "Maar ik verdiep me ook graag in problematiek bij vogels, kippen en knaagdieren. Ik wil dieren helpen." (Foto: Betty Wassink)

Sylvia ten Klooster geeft titersessie bij Kwiek DIER

Een groot hart voor dieren en voortdurende kennisbehoefte brachten Sylvia ten Klooster ertoe de opleiding tot veterinair homeopaat te volgen. "Ik wil erachter komen wat er met een dier aan de hand is en dieren helpen." Sinds vorig jaar is ze gediplomeerd homeopaat voor dieren en onlangs startte ze op haar woonplek homeopathiepraktijk Kwiek DIER, waar ter kennismaking binnenkort twee titersessies voor honden plaatsvinden.

(door Betty Wassink)

WOOLD – Paarden en dieren in het algemeen spelen al sinds haar jeugd een grote rol voor Sylvia ten Klooster (48) en hoewel ze na haar vroegere studie bedrijfseconomie verschillende banen had, volgde ze uiteindelijk toch haar passie en studeerde vorig jaar af als klassiek homeopaat voor dieren. "Alternatieve geneeskunde en in het bijzonder de homeopathie had altijd al mijn belangstelling."

Ze volgde de opleiding tot veterinair homeopaat bij het Veterinair Homeopathie College Nederland (VHCN) in Lochem. "Ik ben geïnteresseerd in gedrag van dieren en de verklaring daarvan. We onderkennen bijvoorbeeld vaak niet, dat een dier verdriet kan hebben. Daar wordt wel eens lacherig over gedaan, maar we vergissen ons dikwijls enorm, doordat we signalen, die een dier afgeeft, over het hoofd zien. Wij mensen zijn niet meer gewend aan de subtiele communicatie zoals bijvoorbeeld paarden die onderling kennen. Die psychische kant en het 'gepuzzel' van een zoektocht naar de oorzaak van soms vage klachten boeit me en daarom heb ik ook mijn scriptie geschreven over emoties bij dieren."

Klassiek homeopaat
Ze benadrukt dat zij geen homeopathisch dierenarts is, maar een klassiek homeopaat voor dieren en daarom geen medische diagnose mag stellen. Sowieso verwijst ze bij ernstige klachten ook altijd door naar een dierenarts. "Homeopathie kan prima ingezet worden naast een reguliere behandeling en medicatie. Bijvoorbeeld bij ontstekingen bij koeien, kan – afhankelijk van het soort ontsteking – homeopathie het gebruik van antibiotica fors reduceren."

Homeopathische behandeling is gebaseerd op waarneming van het totaalbeeld volgens Sylvia. "Mijn vragen zijn heel anders dan die van een dierenarts. Bij het afnemen van een anamnese vraag ik naar de actuele klacht, maar om erachter te komen wat er echt met het dier aan de hand is, vraag ik ook naar gedrag en het verleden van het dier." Vanuit de homeopathie wordt op een andere manier naar klachten gekeken en zoekt men via ziekteclassificatie naar de samenhang om een oplossing te vinden, waarbij de interesse van Sylvia vooral uitgaat naar de emotionele kant. "Dat is echt een puzzel en mijn drijfveer en uitdaging om die op te lossen."

Titercheck
Titeren is een techniek waarbij met een sneltest in een druppel bloed aanwezigheid van antilichamen voor besmettelijke ziektes wordt vastgesteld. "Een titercheck voorkomt onnodige vaccinaties, omdat blijkt, dat die vaak langer werkzaam zijn dan wordt verondersteld."

Sylvia nodigt belangstellenden uit voor een titersessie bij Kwiek DIER op 17 november of 1 december. "Judith Otten, dierenarts en studiegenoot van me, verzorgt dan titerbepalingen bij honden."

www.kwiekdier.nl

Meer berichten