Ronald Douglas (links) en Hein Buying op het balkon van het sfeervolle art-deco theater Zaal Astoria.
Ronald Douglas (links) en Hein Buying op het balkon van het sfeervolle art-deco theater Zaal Astoria. (Foto: Han van de Laar)

'Swingende reüniemiddag' in Astoria met Central Heat Bigband

"Lieve Winterswijkers... ik kom weer bij jullie zingen in Theater Astoria, het mooiste theatertje! Het is een jaar of drie geleden dat ik daar stond. Het zou geweldig zijn jullie weer te zien. Ik kom opnieuw met de Central Heat Bigband onder leiding van Hein Buying, ook oud-Winterswijker", zo opent Ronald Douglas een recent Facebookbericht.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Ze kennen elkaar al vanaf de lagere school en delen hun voorliefde voor de jazz- en big band muziek. Zowel Ronald als Hein zijn als docenten verbonden aan het conservatorium en treden daarnaast regelmatig op. Ronald als (gast)zanger en Hein als dirigent van een aantal bands.

Dat Ronald op zondag 18 november met de big band van Hein een optreden gaat verzorgen is dan ook geen toeval. Hein: "We komen elkaar regelmatig tegen en hebben veelvuldig contact. Ons bloed kriebelde weer om voor liefhebbers, vrienden en bekenden op te treden. We komen met de Central Heat Bigband, dat zijn zo'n twintig topmuzikanten." Ronald zingt niet hetzelfde repertoire als de vorige keer, maar wel in dezelfde stijl. "In ieder geval een aantal nummers van Frank Sinatra, dat hoort er natuurlijk bij, zoals My Way, I've Got You Under My Skin en New York, New York", zo vertelt hij. "Het wordt dan ook een heerlijke swingende middag met heel veel bekenden, hopen we."

Zaal in art-deco stijl
Astoria leent zich daar uitstekend voor. Het is voor dit soort optredens wellicht de mooiste zaal die Winterswijk heeft. De art-deco sfeer uit de jaren '20-'30 komt je bij het naar binnen gaan al tegemoet. Het historische, monumentale pand is in 1925 gebouwd, aanvankelijk als theater en later omgebouwd tot filmzaal.

Ronald, geboren in Den Haag en opgegroeid in Winterswijk, wilde aanvankelijk welzijnswerker worden. Als klarinettist bij muziekvereniging Excelsior begon zijn liefde voor de muziek steeds grotere vormen aan te nemen. Hein haalde hem over om naar het conservatorium in Arnhem te gaan. Later werd dat Hilversum, omdat Ronald daar les kon krijgen van de internationaal vermaarde zangeres Deborah Brown. Spoedig na zijn afstuderen werd hij zelf zangdocent. Ronald heeft onder andere opgetreden met de Marinierskapel en het Metropole Orkest en deed daarnaast ook veel buitenlandse tours.

Hein kreeg ooit een trompet cadeau en was meteen verkocht. Toen hij les wilde op de muziekschool, kon dat alleen als lid van een fanfareorkest. "Dan maar niet", dacht hij en ging zelf aan de slag. Na zijn studie Bouwkunde afgerond te hebben, wilde hij toch eens een jaartje kijken hoever hij in de muziek kon komen. Van het één kwam het ander. Inmiddels is hij docent en dirigent, onder andere van de Central Heat Big Band.

Het optreden is zondag 18 november in Astoria, Wooldseweg 5. Aanvang 15.00 uur. De entree bedraagt 10 euro. Reserveren is aan te raden via Astoria 0543-523049.

ronalddouglas.com centralheatbigband.nl

Meer berichten