WSG in de problemen

Vorig seizoen was het allemaal hosanna bij het WSG, maar na de promotie van WSG 1 en 2, blijkt het schaakleven in de hogere klasse een stuk lastiger. Na twee nederlagen was de thuiswedstrijd tegen het Friese Emanuel Lasker al een wedstrijd van de waarheid. En de waarheid bleek pijnlijk te zijn (3½-4½).

Door diverse omstandigheden miste de thuisclub maar liefst drie mensen, maar daar bleek het achteraf niet aan te liggen. Zij scoorden samen 50 procent. Een van hen, teamcaptain Gerard Harbers, speelde aan bord 3 een prima remise. Tom Officier leek licht voordeel te hebben met een open lijn, maar ook hij moest genoegen nemen met een remise. Kopman Jochem Mullink kwam naar eigen zeggen niet in de problemen, maar meer dan remise zat er ook niet in.

Daniel Telöken debuteerde in de hoofdmacht, maar hij had zich zijn debuut ongetwijfeld anders voorgesteld. Zijn langzame spel in de opening was al een veeg teken voor de nederlaag die volgde. Een andere debutant, Emma de Vries, won wel. Al had zij wel enige hulp van de tegenstander nodig om een stuk te winnen.

Bij een 2½-2½ stand leek er nog van alles mogelijk. Khaled Darwish had een kwaliteit minder, maar een mooie aanval. Achteraf sloegen de meters van de engine duidelijk door in zijn voordeel, maar achter het bord kon hij de juiste voortzetting niet vinden. Tot overmaat van ramp kreeg zijn tegenstander opeens teveel tegenspel en ging het mis.

Arjan van Lith speelde heel knap op een sterke vrijpion en hoewel zijn tegenstander in de tijdnoodfase nog kon afwikkelen naar een stelling met drie pionnen voor een stuk, bracht hij de vis op het droge. Klaudio Kolakovic heeft nog niet de vorm van vorig seizoen te pakken. Hij kwam langzaam minder te staan en in het eindspel bleken paard en loper sterker dan zijn loperpaar.

WSG 2

Het tweede team van WSG heeft ook in de derde ronde geen matchpunten kunnen pakken ondanks een 2-0 voorsprong tegen het sterke Pallas Deventer. Henri Abbink won zijn partij verrassend snel , toen een stukoffer de koning van de tegenstander op de tocht zette. Dick van Wamelen speelde voor het eerst mee dit seizoen, maar was het schaken nog lang niet verleerd. Toen hij zijn dame op g6 kreeg was de aanval niet meer te houden.

Op de diverse borden leek er nog zo hier en daar wat te halen te zijn, maar dat viel toch tegen. Invaller Han van de Laar had in de opening een pion geofferd, maar die zag hij nooit terug. Bert te Sligte wikkelde af naar een eindspel P+T tegen P+T en ieder vijf pionnen. Bert maakte enkele verkeerde keuzes en verloor.

Dick Boogaard verloor een pion en daarna bleek de stelling toch niet meer te houden. Hennie Meijer leek wel okay te staan, maar hij had geen duidelijk winstplan. Zijn tegenstander in de tijdnoodfase wel.

Marcel Krosenbrink stond de hele tijd wat lastig, maar door een dame-offer kon hij de strijd nog lang rekken. Maar ook voor hem resteerde een nul. Han Schuurmans speelde een goede partij tegen de hoogst gerate tegenstander en werd beloond met een keurige remise.

Meer berichten