Janny Raterink (rechts vooraan) met dochter, schoondochters en kleinkind werden verwend bij Pronova.
Janny Raterink (rechts vooraan) met dochter, schoondochters en kleinkind werden verwend bij Pronova. (Foto: Han van de Laar)

Verwennerij bij Pronova: 'Aanvrager een leuke dag bezorgen'

Janny Raterink was in de brillenwinkel van Hans Anders. "Daar kreeg ik een opgaveformulier voor de Ouderendag. Hierin stond aangegeven dat ouderen een wens kunnen doen. Omdat ik vanwege het verlies van mijn man een zware tijd achter de rug heb, leek een gezellig etentje met de kinderen en kleinkinderen me wel erg leuk."

(door Han van de Laar)

Winterswijk – De landelijke Ouderendag werd dit jaar voor de tweede keer gehouden in Winterswijk. Het is de bedoeling dat 65-plussers wensen insturen. Deze worden op of rondom de eerste vrijdag van oktober vervuld. Harrie Garritsen van het organisatiecomité: "Als het kan, dan kan het. Als het niet kan, zoeken we naar een alternatief. We doen er alles aan om de aanvrager een leuke dag te bezorgen."

Zo kwam de wens van Janny ook bij de organisatie terecht. In het comité hebben de ouderenbonden, Marga Klompé, de Post en de Winterswijkse Uitdaging zitting. Wim Sikking van de PCOB ging aan de slag met de wens van Janny. Voor de aanvankelijke wens van het etentje met ongeveer twintig personen werd dit jaar geen horecabedrijf gevonden. Wim: "Omdat ik zelf bij de Praktijkschool Pronova een kookworkshop volg, heb ik docente Elske van den Berg gevraagd wat er mogelijk is".

De wens werd als volgt vervuld. Om 11.00 uur werden Janny, dochter Miranda en schoondochters Joyce en Melinda met koffie en lekkers ontvangen op Pronova. Vervolgens was er een workshop bloemschikken en daarna een behandeling handverzorging. Om 12.30 uur werd een maaltijd opgediend in het restaurant. Iedereen kan er, na reservering bij de school, dineren. Het diner wordt door de leerlingen verzorgd, evenals de bediening. Aangezien het restaurant alleen op woensdag tussen de middag is geopend, was het niet voor iedereen mogelijk aanwezig te zijn. Sommigen waren aan het werk en de kleinkinderen naar school. Kleinzoon Jochem had geluk, hij kon aanschuiven en ook Wim Sikking prikte een vorkje mee. Janny was blij met het initiatief.

Rondvlucht
Harrie Garritsen kijkt tevreden terug, maar zou toch graag zien dat er de volgende keer iets meer inzendingen komen van mensen die nu zeggen: "Dat is toch niks voor mij." Zo vroeg een dochter aan haar vader of hij nog een wens had. Nee, die had hij niet, waarop ze zei: "Je wilt toch altijd een keer boven Winterswijk vliegen?" Ja dat wel. De wens werd ingediend en er werd met hem een rondvlucht boven Winterswijk gemaakt. Hij was in zijn sas.

Sikking: "We zijn ook bewust naar scholen gegaan om daar formulieren te verspreiden. Kleinkinderen kunnen vaak beter iets bedenken voor de grootouders dan zij zelf."

Garritsen: "We willen ook iets doen tegen de eenzaamheid. Zo kunnen aanvragen tevens via buren, familie, mantel- en thuiszorgers komen. We hebben een budget, maar als dat niet toereikend is, zijn er nog alternatieven voorhanden." Voor meer informatie kan met terecht bij de Winterswijkse Uitdaging, Torenstraat 9.

winterswijkseuitdaging.nl

Meer berichten