Jet van den Bos (vierde van links) is blij met haar vaste en enthousiaste vrijwilligers bij Buurtbemiddeling. Links Ardian Maksuti en derde van links René Nijhuis.
Jet van den Bos (vierde van links) is blij met haar vaste en enthousiaste vrijwilligers bij Buurtbemiddeling. Links Ardian Maksuti en derde van links René Nijhuis. (Foto: Han van de Laar)

'Al meer dan duizend families geholpen in afgelopen tien jaar'

Met een presentatie werd afgelopen maand tien jaar Buurtbemiddeling gevierd. Voor deze bijeenkomst waren de vrijwilligers van buurtbemiddeling en de participanten aan deze voorziening uitgenodigd. Jet van den Bos, coördinator van het eerste uur, blikt met René Nijhuis en Ardian Maksuti, twee van de acht vrijwilligers, terug.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Tien jaar geleden werd er in het kader van het Kleine Stedenbeleid door de Provincie Gelderland geld beschikbaar gesteld om Buurtbemiddeling mogelijk te maken. In het voorjaar van 2008 was Jet één van de sollicitanten. Na de zomer was er groen licht. Er werd een convenant getekend en Jet kon beginnen. Dat gebeurde met een startup voor de samenwerkende partijen. Dat waren Stichting Welzijn Winterswijk, Politie, Woonplaats en Gemeente.

Jet: "Al die jaren heeft het aantal vrijwilligers om de acht geschommeld. Dat is mooi. Er is diversiteit om mensen in te zetten." Eén van de afspraken was dat er na twee en een half jaar een evaluatie plaats zou vinden. Al binnen een jaar werd duidelijk dat in een belangrijke behoefte is voorzien en dat het goed geïnvesteerd geld is. Vanaf 2011 is Buurtbemiddeling een onmisbare voorziening in Winterswijk en per 2016 ondergebracht bij Humanitas Oost-Achterhoek.

Erg zinvol
René: "Door Buurtbemiddeling zijn de afgelopen tien jaar 1002 families door ons geholpen. Het slagingspercentage is zeventig procent. Ikzelf doe het nu zes jaar en vind het erg zinvol om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid tussen buren. Mijn motto is dan ook: er moet meer samenleving in deze 'alleenleving' komen."

Jet: "Als een probleem wordt gemeld, neem ik contact op met partij A. Ik hoor dan waarover het gaat en zoek binnen de vrijwilligers een duo dat aan de slag gaat. Zij gaan dan naar A en B om een beeld te vormen. Het mooiste is dat na een of meerdere verkennende gesprekken beide partijen bereid zijn om op neutraal terrein een gesprek te houden."

Stoom afblazen
Ardian, drie jaar vrijwilliger, heeft zo'n 22 casussen behandeld: "Meestal zijn er drie fases. Stoom afblazen, waarbij het probleem op tafel komt. De tweede fase is het rustmoment, even afkoelen. Daarna maken van afspraken en het erover eens worden. Soms gaat het snel, soms kan het ook even duren en verrichten we pendeldiensten door van de ene buur naar de andere te gaan." Later vindt een evaluatie plaats. In de loop der jaren zijn veel ergernissen opgelost.

Voor het aanmelden van problemen kan men bellen: 06 22 07 11 22 of mailen naar J.vandenbos@humanitas.nl. Buurtbemiddeling is gratis.

Meer berichten