De familie Taihuttu maakt een ontroerende reis naar Kamp Westerbork. Veel Molukkers werden aanvankelijk hier gehuisvest.
De familie Taihuttu maakt een ontroerende reis naar Kamp Westerbork. Veel Molukkers werden aanvankelijk hier gehuisvest. (Foto: familie Taihuttu)

Familie Taihuttu terug naar Westerbork

Op 5 oktober was het De Nationale Ouderendag in Nederland. Er worden dan wensen van ouderen vervuld. Zo ook van Jacoba Taihuttu-Hatumesen (87). Met vijf van haar zes kinderen met partners, kleinkinderen en overige familieleden werd een bezoek gebracht aan het graf van haar eerste man en van een zoon in Hooghalen.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - De busreis ging daarna door naar Kamp Westerbork, waar de heer en mevrouw Taihuttu van 1951 tot 1959 woonden en waar drie van de zes kinderen geboren zijn. In 1959 is de familie Taihuttu overgeplaatst naar Kamp Vosseveld in Winterswijk. Daar zijn nog drie kinderen geboren. Bij terugkomst in Winterswijk is er tevens een bezoek gebracht aan de Algemene Begraafplaats. Daar rust Alexander Taihuttu, de tweede echtgenoot van oma Co, zoals ze door kinderen en kleinkinderen wordt genoemd. Ze is in Winterswijk de laatste Molukse van de eerste generatie. Een verslaggever van Omroep Gelderland TV volgde de familie tijdens de reis.

Manisa Taihuttu na afloop: "Het was een erg bijzondere ervaring zo met z'n allen. Mooi om de herinneringen op te halen samen met oma, maar tegelijkertijd ook wel ontroerend, vanwege het besef wat ze in die tijd allemaal hebben moeten doormaken. Het was een dubbel gevoel, ook gezien de eerdere geschiedenis op die plek."

De reis van de familie Taihuttu is mede mogelijk gemaakt door de Groen-Grijs bus. Coördinator Riek Schuitemaker: "De bus is een vrijwilligersinitiatief, die het mogelijk maakt dat groepen de meest uiteenlopende dagtochten kunnen maken. Het is een non-profit touringcar operator."

Dertig inzendingen
Het is voor de tweede keer dat Winterswijk meedoet aan de Nationale Ouderendag. De organisatie is in handen van de Ouderenbonden, Marga Klompé, De Post en de Winterswijkse Uitdaging. De wens van de familie Taihuttu maakt deel uit van de dertig inzendingen die het organisatiecomité heeft ontvangen. Door het comité worden de initiatieven besproken. Dankzij een bijdrage van duizend euro van het Nationale Ouderenfonds en een gift van vijfhonderd euro van de Diaconie konden wensen in vervulling gaan. Priscilla Esselink en Marian Zuidinga, vrijwilligers van de Winterswijkse Uitdaging hebben zich er samen met anderen enorm voor ingezet al die wensen te vervullen.

Harrie Garritsen: "Zo zijn ze met een mevrouw op stap gegaan om een passende tweedehands stoel uit te zoeken. Het zitcomfort luistert nogal nauw, vanwege de fysieke beperking. Een paar dagen proefzitten was erg belangrijk. Ook worden er nog wieltjes onder de stoel aangebracht, zodat deze overal mee naar toe kan." Een greep uit de andere wensen: Een rondleiding op vliegveld Wenningveld, een rit in een origineel legervoertuig, een uitstapje met een honderdjarige mevrouw, die samen met wethouder Ilse Saris naar de Cactusoase in Ruurlo ging. Ook zijn er twee dames met een begeleider een dagje naar zee geweest.

Meer berichten