De vernieuwde expositie over Scholtengoederen in molen Bataaf werd donderdag geopend. Vele genodigden namen een kijkje.
De vernieuwde expositie over Scholtengoederen in molen Bataaf werd donderdag geopend. Vele genodigden namen een kijkje. (Foto: Betty Wassink)

Expositie scholtegoederen in molen Bataaf vernieuwd

Wethouder Wim Aalderink heeft donderdag de vernieuwde expositie over Scholtengoederen in molen Bataaf geopend. Arjan Ligtenbarg hield voorafgaand aan dat officiële moment in de molenbelt een lezing voor de ruim veertig aanwezigen.

(Door Betty Wassink)

WINTERSWIJK - Met het openen van de deur naar de expositieruimte verrichtte wethouder Aalderink de officiële opening van de nieuw ingerichte expositie. In zijn welkomstwoord toonde penningmeester Rikus Snel van de Stichting Molen Bataaf zich oprecht verrast over de publieke belangstelling, waaronder veel nazaten van de oprichters van de molen, de scholten.

Stichtingsvoorzitter Hans Donderwinkel: "Bij de restauratie van de molen is de molenbelt zodanig ingericht, dat het deels kan worden verhuurd. Een helft hadden we verhuurd, maar wat doe je dan met de andere ruimte?" Molen Bataaf bood de ruimte aan voor een permanente expositie over Scholtengoederen, die destijds werd ingericht door Vereniging Het Museum. "Begin 19e eeuw hebben de Scholten de molen opgericht. Achttien aandeelhouders hebben de molen neergezet om het tractement voor de dominee te helpen ondersteunen." Donderwinkel sprak de aanwezige nazaten toe: "U mag trots zijn op uw vroegere familie".

Wethouder - en historicus - Aalderink bij de opening: "Als historicus wil je graag pronken met je historische kennis, echter dat gaat hier voor mij niet op. Maar als wethouder ben ik trots op wat hier is gerealiseerd. Molen Bataaf en de ingerichte expositie zijn zeker ook voor toerisme en recreatie van groot belang."

Mooi inkijkje
Jan Goorhuis, Wim Scholtz en Heinz Rosmuller van Vereniging het Museum, die acht jaar geleden ook de eerste tentoonstelling verzorgden, hebben samen met Arjan Ligtenbarg de afgelopen maanden de expositie volledig nieuw ingericht in de mooi verlichte ruimte onder de molen. Met nieuwe illustraties en overzichten, meer kleur en prachtige foto's biedt het de bezoeker een inkijkje in de historie van de scholten en de belangrijke rol bij het ontstaan van molen Bataaf. Ligtenbargs boek over Scholtengoederen bood nieuwe inzichten en was de aanleiding tot herziening van de expositie.

Hans Donderwinkel: "Afgelopen jaren is de expositie over de ontstaansgeschiedenis zeer goed bezocht en ook steevast onderdeel van de rondleidingen die we verzorgen in de molen."
Molen Bataaf en de expositie zijn geopend op zaterdag van 9.30 uur tot 16.30 uur of op andere dagen als de molen draait.

www.molenbataaf.nl

Meer berichten